Neintelegrile intre actionarii rusi si englezi ai TNK-BP duc la preluarea grupului de catre Gazprom

Miercuri, 28 Mai 2008, ora 10:48
1169 citiri
Neintelegrile intre actionarii rusi si englezi ai TNK-BP duc la preluarea grupului de catre Gazprom

Neintelegerile dintre actionarii rusi si cei britanici ai companiei petroliere TNK-BP ar putea conduce la achizitionarea companiei de catre grupul de stat Gazprom, sau Rosneft, potrivit analistilor, informeaza RIA Novosti.

Directorul executiv de origine americana al TNK-BP, Robert Dudley, a recunoscut recent ca exista anumite neintelegeri intre actionarii rusi si cei englezi ai companiei, iar cotidianul rus Kommersant a precizat ca actionarii rusi doresc inlocuirea lui Dudley cu miliardarul rus Viktor Vekselberg.


Analistul firmei Prospect Investment, Alexander Kuznetsov, a declarat pentru RIA Novosti: "Exista sansa ca actiunile TNK-BP sa fie vandute unei companii rusesti, Gazprom sau Rosneft.


Acesta a spus ca vanzarea ar putea include titluri detinute atat de actionarii rusi cat si de cei englezi.


Compania petroliera British Petroleum detine o participatie de 50% in TNK-BP, firma ruseasca Alfa Group 25%, compania Renova a miliardarului rus Viktor Vekselberg 12,5%, iar compania Access industries a lui Leonard Blavatnik controleaza 12,5%.


Potrivit analistilor, o participatie de 50% in TNK-BP ar putea valora 17-20 miliarde dolari.


Potrivit lui Kuznetsov, "actionarii rusi si cei englezi au perspective diferite in ceea ce priveste dezvoltarea companiei. British Petroleum (BP) vede TNK-BP ca pe o subsidiara, care ar trebui sa activeze in Rusia si spatiul CIS, nu pe pietele din strainatate".


"Actionarii rusi cred ca TNK-BP ar trebui sa se extinda si in afara rusiei, in tari precum Irak, si sa vanda si sa rafineze petrol in Europa de Est. Toate aceste proiecte sunt in concurenta cu BP, iar BP nu doreste asta", a adaugat Kuznetsov.


In martie anul acesta, serviciile secrete din Rusia au cercetat sediul companiei si biroul BP din Moscova, dupa ce un angajat al TNK-BP a fost arestat sub acuzatia de spionaj industrial. Saptamana trecuta au avut loc noi cercetari la biroul BP din Moscova.


Analistul senior al firmei Region Group, Konstantin Gulyayev, a declarat ca la baza neintelegerilor dintre actionari se afla planurile de vanzare a companiei.


Potrivit Kommersant, actionarii rusi au purtat deja discutii cu directorul executiv al BP, Tony Hayward, cu privire la schimbarea conducerii companiei.


BP a declarat pentru RIA Novosti ca il sprijina pe actualul director executiv al TNK-BP, Robert Dudley.