Negocierile dintre Gazprom si R.Moldova au esuat

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 17:45
1076 citiri
Negocierile dintre Gazprom si R.Moldova au esuat

Delegatia moldoveana si conducerea Gazprom nu au ajuns la o intelegere privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor.

Astfel, in urma esecului discutiilor, in primul trimestru din 2012, Republica Moldova va procura gaz de la Gazprom in conditiile vechiului acord.

Actualul contract, care expira la 31 decembrie 2011, a fost prelungit cu inca trei luni, timp in care Chisinaul va incerca sa obtina semnarea unui contract pe termen lung cu privire la furnizarea gazelor, construit pe o noua formula de calcul a costului la gaze care ar permite reducerea pretului de import al gazului.

Delegatia moldoveana s-a deplasat la Moscova, la inceputul acestei saptamani, pentru negocieri cu Gazpromul, dupa o pauza e mai bine de o luna.

Discutiile privind noul contract au fost suspendate dupa ce la mijlocul lunii octombrie Republica Moldova a semnat cel de-al treilea Pachet Energetic al Uniunii Europene, care presupune divizarea companiilor de furnizare si distributie in entitati diferite.

Administratia Gazprom a asteptat sa vada care va fi pozitia oficiala a Moldovei privind modelul de implementare a Pachetului energetic III.

Oficialitatile moldovene au declarat ca nu vor renunta la implementarea acestui pachet, dar sint dispuse sa utilizeze un model ce nu ar defavoriza drepturile patrimoniale si interesele concernului rus, care detine pachetul de control la Moldovagaz.

Premierul Vlad Filat considera ca toate intrebarile ridicate de Gazprom in cadrul negocierilor privind noul contract de livrare a gazului sunt pertinente.

Premierul a vorbit luni la telefon cu omologul sau rus, Vladimir Putin, iar cei doi stabilisera ca acordul sa fie prelungit cu inca trei luni, in caz ca nu va fi gasit un compromis.

"Cele trei luni vor fi timpul necesar pentru ca toate problemele sa fie rezolvate. Problema tine de gasirea acelui echilibu fata de angajamentul Republicii Moldova ce vizeaza Pachetul energetic III", a declarat Filat.

Premierul a precizat ca in cadrul negocierilor s-a urmarit asigurarea unei securitati a volumului de gaze, dar si stabilirea unui pret mai mic.

Contractul in vigoare a fost semnat in decembrie 2006 si prevedea majorarea treptata a pretului de import.

In consecinta, pretul de achizitie a crescut de la o medie de 76,1 dolari SUA pentru o mie de metri cubi in 2005 pina la circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz in trimestrul patru 2011.

Numai in acest an pretul de achizitie a gazului a crescut cu aproape 35%, iar tariful pentru consumatorii casnici s-a marit cu 26%.

Importul de gaze a scazut de la 1.418,6 milioane metri cubi in anul 2005 pina la 1.187,8 milioane metri cubi in 2010.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#contract gazprom moldova, #pret gaze naturale gazprom , #stiri Gazprom