Nabucco ramane o prioritate

Marti, 17 Martie 2009, ora 09:10
1783 citiri
Nabucco ramane o prioritate

UE sprijina in continuare Nabucco, chiar daca ultima versiune a proiectelor energetice continea formula "coridorul sudic", care insa nu se refera la conducta ruseasca South Stream, a declarat luni vicepremierul ceh pentru afaceri europene Alexander Vondra.

Vondra, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, a afisat o atitudine optimista ca liderii UE vor aproba joi la summitul de primavara pachetul de relansare economica de 5 miliarde de euro, ce contine o lista de proiecte energetice, unde proiectul Nabucco a fost inlocuit cu formula "coridorul sudic".

"Vom sprijini in continuare Nabucco si nu am discutat de niciun alt traseu sudic", a raspuns vicepremierul ceh la intrebarea daca formula "coridorul sudic" se refera la South Stream, proiectul Gazprom dezvoltat in replica la Nabucco, gazoductul ce ar trebui sa reduca dependenta energetica a UE de Rusia.

In acceptiunea Comisiei Europene, din coridorul sudic ar face parte, pe langa Nabucco, interconectorul de gaz Turcia-Grecia-Italia, precum si o eventuala conducta transcaspica, ce ar face conexiunea intre Turkmenistan si Azerbaijan, alimentand apoi Nabucco.

"Exista un grup puternic de state care doreste ca Nabucco sa faca parte din acest pachet", a spus Vondra, referindu-se la pozitia Romaniei, Austriei, Poloniei si Slovaciei de a insista ca Nabucco sa fie nominalizat pe lista.

Vorbind insa despre modul in care cele 200 de milioane de euro ar ajuta Nabucco, Vondra a recunoscut ca "in aceasta faza initiala, e mai mult o chestiune de sprijin politic. Chiar daca facem rost de toti banii, tot nu va fi suficient", a spus el, facand referire la dificultatile de a contracta destule cantitati de gaz si la opozitia fatisa a Rusiei fata de acest proiect care i-ar submina monopolul asupra gazului din regiunea caspica.

Vondra a insistat in timpul conferintei de presa asupra importantei ca statele membre sa ajunga la un acord la summitul UE de joi si vineri asupra acestui pachet de 5 miliarde de euro, altminteri Parlamentul European nemaiavand timp sa adopte finantarea acestor proiecte pana la sfarsitul legislaturii, in luna mai. Insa statele membre au fost mult mai divizate decat a dorit sa recunoasca ministrul ceh. "Cam 50% dintre statele membre au avut obiectii, din varii motive.

Germania nu sustine pachetul pentru ca nu are niste termene clare. Asta desi, chipurile, e un pachet anticriza care ar trebui sa creeze locuri de munca si sa aiba un impact in 2009-2010. Dar deja Comisia prevede ca unele finantari sa mearga pana in 2015. E absurd", a declarat pentru NewsIn un diplomat european.

Ministrul roman de Externe a explicat luni la Bruxelles ca Romania nu poate accepta adoptarea pachetului de proiecte energetice fara Nabucco, adaugand ca dialogul va continua pana la summitul de joi, pozitia Bucurestiului fiind sustinuta si de Viena, Varsovia si Bratislava.

"Romania sustine ca proiectul Nabucco sa fie mentinut pe aceasta lista, de altfel acest proiect a fost aprobat inca din luna decembrie. Romania nu accepta inlocuirea Nabucco cu denumirea 'proiecte din coridorul sudic'. Fara Nabucco nu putem accepta adoptarea acestui pachet. Nu este vorba de o blocare, dialogul va continua, atat in structurile europene cat si in plan bilateral", a spus ministrul Diaconescu.

"Nu intelegem carui interes politic ii serveste modul cum este mentionat Nabucco in acest dosar", a adaugat seful diplomatiei romane. Urmare a recentei crize a gazelor dintre Rusia si Ucraina si ca raspuns la criza financiara, Comisia Europeana a formulat la sfarsitul lunii ianuarie propunerea de a aloca 5 miliarde de euro din bugetul necheltuit al UE pentru proiecte energetice, dezvoltarea retelelor de internet broadband si proiecte ecologice de dezvoltare rurala.

Cea mai mare parte a banilor - 3,5 miliarde de euro - urmau sa fie alocati pentru conducte de gaz si retele de electricitate, proiecte de energie eoliana marina si tehnologii de stocare a CO2. O prima versiune a listei cu proiecte, prezentata la sfarsitul lunii ianuarie de Comisia Europeana - in care erau incluse infrastructuri energetice precum gazoductul Nabucco, ce urmau sa primeasca 3,5 miliarde de euro, si proiecte de dezvoltare a internetului cu debit mare in zonele rurale, pentru un miliard de euro - a fost aspru criticata in numeroase capitale.

Conducta Nabucco, pentru care premierul ungar Ferenc Gyurcsany a solicitat de urgenta asistenta financiara europeana, trebuia sa beneficieze, potrivit variantei initiale a Comisiei, de 250 de milioane de euro, insa nu ca investitie directa, ci ca mecanism de atragere de fonduri si imprumuturi bancare. Ulterior, fondurile au fost reduse cu 50 de milioane de euro.

Nabucco va tranzita si Romania, iar costul total al gazoductului este estimat in prezent la aproape opt miliarde de euro.

#UE, #Nabucco, #proiect, #gaze naturale, #energie, #coridor, #south stream , #stiri Gazprom