Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moscova va furniza gaz Ucrainei cu 130 dolari mia de metri cubi

Moscova va furniza gaz Ucrainei cu 130 dolari mia de metri cubi

Rusia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru furnizarea a cel putin 55 miliarde metri cubi de gaze naturale in anul 2007 la pretul de 130 dolari pentru o mie de metri cubi, de la 95 dolari pretul curent, informeaza RIA Novosti.Premierul ucrainian, Viktor Ianukovich, a declarat ca volumul si pretul gazelor naturale furnizate au fost stabilite pe parcursul vizitei din Rusia.

'Volumul gazului livrat a fost confirmat la cel putin 55 miliarde metri cubi, la un pret care sa nu depaseasca 130 dolari pentru o mie de metri cubi ', a declarat premierul ucrainian.

In prezent, Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, furnizeaza Ucrainei un amestec de gaz natural rusesc si gaz natural provenit din Turkmenistan. Pretul gazului livrat Ucrainei este calculat pe baza unui pret mediu de 230 dolari platit de clientii europeni pentru gazul rusesc si unui pret de 60 de dolari platit de Gazprom pentru gazul natural turkmen.

Aceasta cu toate ca la inceputul acestei luni Gazprom a acceptat o majorare de pret de 50 la suta, de la 65 pana la 100 de dolari pentru mia de metri cubi, pentru gazul natural pe care il importa din Turkmenistan.

Rusia detine cele mai mari rezerve de gaz natural din lume si este principalul furnizor al Ucrainei. Problema pretului gazului natural a devenit o chestiune de disputa intre cele doua tari in luna ianuarie a acestui an cand Gazprom a majorat pretul gazului natural livrat unora din fostele state membre URSS.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 772 ori