Moody's cobora ratingul Gazprom

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 13:50
1822 citiri
Moody's cobora ratingul Gazprom

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat vineri, de la 'A3' la 'Baa1', ratingul monopolului rus de gaze naturale Gazprom, sustinand ca degradarea economiei Rusiei nu mai justifica un rating Gazprom peste ratingul suveran, relateaza Reuters.

Coborarea vine la o zi dupa ce Gazprom, frma cu cele mai mari datorii din Rusia, de 60 miliarde dolari, a facut prima emisiune de eurobonduri din tara, de la inceperea crizei, testand apetitul pentru risc al investitorilor.

Ratingul actual 'Baa1' este in linie cu ratingul suveran al Rusiei, cu trei trepte peste nivelul de junk. Agentia a mai anuntat ca perspectiva ratingului este stabila.

"Evolutiile inregistrate de preturile la petrol si gaze si schimbarile din mediul economic rusesc sunt factori ce afecteaza in mod similar ambele parti", a anuntat Moody's.

"Moody's considera, prin urmare, ca nu mai este potrivit sa acorde grupului Gazprom un rating mai mare decat cel al Rusiei, evaluata la 'Baa1'."

Agentia a precizat, totusi, ca actiunea asupra ratingului nu reflecta o schimbare a profilului de risc, echivalent cu 'Ba1', sau cu "nivelul de sustinere pe care credem ca statul rus il va oferi pentru Gazprom in cazul in care va fi nevoie, avand in vedere importanta strategica a grupului".

#Gazprom, #Moody, #investitori, #criza, #Rusia , #stiri Gazprom