MoldovaGaz anunta cu o luna intarziere ca a scazut considerabil pretul de import al gazelor rusesti

Miercuri, 05 August 2009, ora 15:40
1165 citiri
MoldovaGaz anunta cu o luna intarziere ca a scazut considerabil pretul de import al gazelor rusesti

Pretul gazelor rusesti achizitionate de Republica Moldova a scazut considerabil in al treilea trimestru al anului 2009, de la 256 dolari la aproape 187 dolari pentru o mie de metri cubi, insa autoritatile au anuntat cu o luna intarziere noile tarife de import, relateaza NewsIn.

In timp ce, de la inceputul anului, gazele s-au ieftinit cu 153 dolari pe mia de metri cubi, tarifele pentru consumatorii finali raman neschimbate, iar unii experti cred chiar ca noul pret de import a fost anuntat intentionat cu intarziere, pentru a permite intreprinderii mixte moldo-ruse MoldovaGaz sa incaseze supraprofituri importante.

MoldovaGaz a explicat miercuri reducerea tarifului de achizitionare a gazelor pentru Republica Moldova prin diminuarea, pe parcursul anului 2009, a preturilor mondiale la motorina si pacura.

Un comunicat de presa al MoldovaGaz aminteste ca, potrivit unui acord semnat intre Moscova si Chisinau, pretul la gazele livrate Republicii Moldova se stabileste trimestrial "reiesind din valoarea medie aritmetica a pretului de comercializare de catre Gazprom a gazelor naturale pe piata europeana pentru noua luni anterioare, luand in calcul coeficientul de micsorare si indicii schimbarii preturilor la produsele petroliere pe piata mondiala (motorina si pacura)".

Comunicatul aminteste ca in trimestrul intai al anului 2009 pretul pentru o mie de metri cubi de gaze livrate Republicii Moldova a fost de 339,25 dolari, in trimestrul al doilea - 255,71 dolari, in timp ce in trimestrul trei va fi de 186,85 dolari.

"La mentinerea preturilor in vigoare la produsele petroliere, in trimestrul patru nu se prognozeaza schimbari esentiale la pretul de import al gazelor, astfel incat pretul mediu de livrare a gazelor in Republica Moldova in anul 2009 va constitui 257 dolari", se arata in comunicatul MoldovaGaz.

MoldovaGaz este o intreprindere mixta moldo- rusa.

Concernul rus Gazprom detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%.

In decembrie 2006, Gazprom si MoldovaGaz au semnat un contract de livrare a gazelor pentru perioada 2007-2011, care presupune ajustarea treptata a pretului la gaze la costurile europene, tariful pentru Moldova fiind calculat anual conform unei formule bazate pe principii de piata.

Catre anul 2011 pretul gazelor rusesti pentru Moldova ar urma sa atinga nivelul pretului mediu european.

Potrivit Gazprom, in 2008 in Republica Moldova au fost livrate peste 2,5 miliarde metri cubi de gaze rusesti.

Guvernul Moldovei si-a exprimat anterior intentia de a procura gaze din Turkmenistan, la un pret mai mic decat cel achitat Gazpromului.

Problema consta insa in transportarea gazului turkmen, care ar urma sa treaca prin conductele rusesti.

Dupa adunarea anuala a actionarilor MoldovaGaz, desfasurata la sfarsitul lunii mai 2009, presedintele consiliului de administratie al societatii mixte, Alexandru Gusev, a declarat ca in anul 2008 regiunea transnistreana a achitat doar 55 milioane dolari pentru consumul de gaze rusesti din cele 352 milioane dolari cat a fost contravaloarea gazelor consumate.

Datoria totala a companiei MoldovaGaz se ridica la inceputul anului 2009 la 1,343 miliarde de dolari, fara penalitati, si marindu-se cu 28,4% in anul 2008 din cauza neachitarii facturilor de catre regiunea transnistreana, potrivit presedintelui consiliului de administratie al MoldovaGaz.

Anterior, reprezentantul concernului Gazprom, Anatoli Podmisalski, declarase ca Gazprom intentioneaza sa obtina pachetele de control ale celor trei centrale electrice pentru termoficare (CET-uri) din Republica Moldova, dar si pachetul de control al MoldovaGaz, de 75% plus o actiune, in contul datoriei pentru gaze.

Anul trecut Gazpromul a transmis spre examinare Guvernului moldovean ofertele investitionale privind conditiile de participare a concernului de gaze la cele trei CET-uri din Moldova - CET-1, CET-2 (Chisinau) si CET-Nord (Balti).

Anatoli Podmisalski a spus ca Moldovei i-au fost transmise ofertele, studiile de fezabilitate si schema participarii Gazpromului la cele trei CET-uri.

El a subliniat ca Gazprom este interesat in obtinerea cel putin a pachetelor de control ale intreprinderilor care constituie cei mai mari datornici la plata gazelor rusesti.

Reprezentantul Gazprom nu a exclus fapul ca pachetul de control al actiunilor celor trei CET-uri sa fie transmise concernului in contul datoriilor existente la gaze, mentionand, totodata, si posibilitatea achizitionarii lor contra bani.

Parlamentul de la Chisinau a adoptat insa o decizie prin care a inclus cele trei CET-uri printre obiectivele care nu pot fi supuse privatizarii. 

#import, # gaz, # pret, # Gazprom , #stiri Gazprom