Ministru bulgar: Romania nu poate inlocui Bulgaria in South Stream

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 15:45
1247 citiri
Ministru bulgar: Romania nu poate inlocui Bulgaria in South Stream

Ministrul bulgar al economiei crede ca este practic imposibil ca Romania sa inlocuiasca Bulgaria ca principal nucleu balcanic in proiectul South Stream, relateaza Sofia News Agency, citat de NewsIn.

Aceste temeri au fost provocate de memorandumul semnat miercuri la Bucuresti intre Gazprom si Transgaz.

Potrivit analistilor rusi, aceasta miscare vizeaza sa preseze Bulgaria in a-si indeplini promisiunile pentru realizarea South Stream.

Vineri, seful Gazprom, Aleksei Miller, si guvernul bulgar au convenit formarea unei companii comune pentru construirea tronsului bulgar al South Stream.

"Si Romania ar putea obtine beneficii din South Stream.

In ceea ce priveste temerile ca Romania va inlocui Bulgaria in proiect, cred ca sansele sa se intample sunt insignifiante", a spus ministrul bulgar.

In Bulgaria, gazoductul ar urma sa se desparta in doua tronsoane - unul spre Grecia si sudul Italiei, celalalt spre Austria si nordul Italiei prin Siberia, Croatia si Slovenia. South Stream, proiect lansat in 2007, este considerat un rival al proiectului Nabucco sustinut de UE, gazoduct ce ar urma sa transporte gaz de la Marea Caspica spre Austria.

Proiectul, considerat rival al gazoductului Nabucco, a fost initiat de Gazprom si de compania italiana Eni, iar compania franceza EdF intentioneaza sa se alature ca actionar.

Costurile erau estimate de specialisti de pana la 25 de miliarde de euro.

Expertii spun ca realizarea conductei submarine va fi dificila din punct de vedere tehnic, neexistand inca o tehnologie fiabila pentru specificitatile Marii Negre. 

#romania, # bulgaria, # south, # stream , #stiri Gazprom