Medvedev vrea un gazoduct transcaspic

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 21:45
2447 citiri
Medvedev vrea un gazoduct transcaspic

Construirea unui gazoduct transcaspic necesita o concertare a tuturor tarilor riverane Marii Caspice, a declarat vineri presedintele rus Dmitri Medvedev, la o reuniune a Consiliului rus de Securitate la care a participat si seful Gazprom, Aleksei Miller, informeaza NewsIn.

"Este o chestiune dificila, care depinde direct de statutul Caspicii in calitate de mare interna si care necesita o concertare a tuturor statelor care fac parte din Summitul Caspicii", a spus liderul Kremlinului.

Gazoductul Transcaspic ar trebui sa lege Turkmenistanul si Azerbaidjanul pe sub Marea Caspica si sa transporte aproape 20 sau 30 de miliarde de metri cubi de gaz catre Europa via Azerbaidjan. Costul proiectului se ridica la 7,9 miliarde de euro.

Este un proiect capital in cadrul Coridorului Sudic, ce include mai multe proiecte de gazoducte - Nabucco (Azerbaidjan-Turcia-Austria), ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia) si TAP (Gazoductul Transadriatic).

Nabucco, proiect sustinut de Uniunea Europeana, la care participa si Romania, este considerat rivalul proiectului rus South Stream.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat recent ca Moscova este "cel putin uimita" de decizia europeana de a participa la constructia unui gazoduct pe sub Marea Caspica, in conditiile in care niciuna dintre tarile riverane nu face parte din UE. Potrivit Moscovei, aceste "tentative de ingerinta in afacerile caspice" ar putea complica situatia in regiune si s-ar putea repercuta asupra negocierilor privind noul statut juridic al Caspicii.

Azerbaidjanul a anuntat joi ca va examina propunerea de a se asocia consortiului care se ocupa de construirea proiectului Nabucco, daca acesta va fi folosit pentru transportarea de gaz azer spre UE. "Daca Azerbaidjanul si investitorii sai aleg Nabucco, atunci, fireste, vom examina propunerile de intrare in proiect. Propunerile vor fi analizate pentru a se stabili valoarea aportului nostru financiar si pentru a afla daca SOCAR (compania petroliera de stat a Azerbaidjanului) va accepta sa investeasca", a explicat presedintele azer Ilham Aliev.

Autoritatile azere spuneau anterior ca Baku este dispus sa furnizeze gaz pentru alimentarea viitoarelor conducte ale Coridorului Sudic (South Stream si Nabucco), dar nu vrea sa participe la construire.

Nabucco ar urma sa aduca gaz de la Marea Caspica spre UE ocolind Rusia. Gratie proiectului, UE spera sa-si poata reduce dependenta fata de importurile de gaz rusesc. Cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaz pe an, conducta ar urma sa intre in serviciu in 2018, dar intampina probleme cu alimentarea si costurile.

Pe de alta parte, Financial Times a scris luna trecuta despre planurile companiei British Petroleum, care ar intentiona sa construiasca un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, ce ar urma sa aduca gaz din Azerbaidjan in Europa, via Bulgaria- Romania-Ungaria. Conducta South-East Europe Pipeline ar urma sa fie de mai mica amploare si mai ieftina decat Nabucco, avand la baza interesele comerciale ale BP si ale partenerilor sai, care intentioneaza sa investeasca 22 de miliarde de dolari in extinderea campului gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan.

De asemenea, proiectul va folosi si infrastructura existenta pentru a lega Azerbaidjanul de Austria. In total, ar urma sa aiba circa o treime din lungimea Nabucco, ceea ce il va face mult mai ieftin.

in Consiliul de Securitate convocat vineri de Medvedev s-a discutat si despre noul pachet UE de masuri legislative in domeniul energetic, care vizeaza diversificarea si asigurarea unei concurente reale. UE vrea in special ca furnizarea, vanzarea si transportul gazelor sa fie separate, ceea ce contrazice interesele Gazpromului, care are in Europa un client major.

Cooperarea dintre Europa si Rusia intampina probleme din cauza noilor reglementari in domeniul energiei propuse de Comisia Europeana, iar Moscova va fi nevoita sa ia masuri de retorsiune, a amenintat vineri presedintele rus Dmitri Medvedev. El i-a cerut ministrului energiei, Serghei smatko, si sefului Gazprom, Aleksei Miller, sa-i prezinte propuneri in ceea ce priveste modalitatea in care Rusia ar trebui sa-si construiasca relatiile cu UE in contextul celui de-al III-lea Pachet Energetic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz rusesc, #gazoduct, #gazoduct transcaspic, #gazprom, #nabucco , #stiri Gazprom