Macedonia va incepe negocieri cu Gazprom pentru a se alatura South Stream

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 12:40
896 citiri
Macedonia va incepe negocieri cu Gazprom pentru a se alatura South Stream

Macedonia va incepe la 1 octombrie negocieri cu Gazprom pentru a se alatura proiectului de gazoduct South Stream, a anuntat marti ministrul de finante, Zoran Stavreski, informeaza Sofia News Agency, transmite NewsIn.

In iunie, o delegatie condusa de presedintele macedonean Gjorge Ivanov a mers la Moscova si a discutat despre posibilitatea ca Skopje sa se alature proiectului ruso-italian.

Presedintele macedonean s-a intalnit atunci cu presedintele Dmitri Medvedev si cu alti oficiali rusi de rang inalt, inclusiv cu directorul Gazprom, Aleksei Miller.

"Vom face tot ce putem pentru a convinge Gazprom ca proiectul este profitabil atat pentru companie, cat si pentru Republica Macedonia gratie crearii unei ramificatii a coridorului de transport South Stream. Este de mare importanta pentru stabilitatea si siguranta viitoare a aprovizionarii cu gaz", a declarat ministrul macedonean de finante intr-un comunicat.

Guvernul rus a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria pentru a construi tronsonul terestru al gazoductului, care isi propune sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz rus pe an, pe sub Marea Neagra, pana in Europa Centrala si de Sud, ocolind Ucraina.

Serbia a anuntat saptamana trecuta ca este gata sa inceapa constructia conductei de tranzit pentru South Stream, devenind astfel prima tara din Europa care trece la aplicarea proiectului.

Presa bulgara se teme ca daca Romania se alatura si ea proiectului, includerea Macedoniei ar putea ajuta Rusia sa ocoleasca Bulgaria pentru executarea proiectului, in cazul in care relatiile cu guvernul de la Sofia ar deveni tensionate.

#macedonia, #gazprom, #south, #stream , #stiri Gazprom