Letonia va propune Rusiei o alternativa pentru Nord Stream

Sambata, 18 Aprilie 2009, ora 17:48
1196 citiri
Letonia va propune Rusiei o alternativa pentru Nord Stream

Letonia va propune companiei ruse Gazprom construirea unui gazoduct pe teritoriul sau, in cadrul proiectului Nord Stream, a anuntat vineri presedintele leton Valdis Zatlers, intr-un interviu acordat postului de radio Eho Mokvi, citat de RIA Novosti.

Potrivit lui Zatlers, proiectul actual, care presupune construirea unei conducte pe sub Marea Baltica, "este un proiect comun ruso-german" care nu presupune niciun avantaj comercial pentru Letonia si nici posibilitatea unei cooperari. Insa daca gazoductul ar fi terestru, "Letonia ar putea sa puna la dispozitia proiectului depozitele sale de gaz".

Presedintele leton a reamintit riscurile ecologice pe care le prezinta gazoductul pe sub Marea Baltica deoarece, spre deosebire de Marea Nordului, "acolo apa nu se reinnoieste".

Marea Baltica "este de fapt un lac", a explicat presedintele leton. Zatlers a subliniat, in acelasi timp, ca nu este sigur ca tara sa va accepta proiectul nici daca toate problemele ecologice ar fi rezolvate.

Nord Stream este destinat sa lege portul rusesc Vyborg de portul german Greifswald, pe o distanta de 1.200 de kilometri, pe sub Marea Baltica. Prima conducta, cu o capacitate anuala de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz, urma sa intre in exploatare initial in 2010. Proiectul este gestionat de societatea Nord Stream inregistrata in Elvetia si detinuta in proportie de 51% de Gazprom.

Mai detin participatii companiile germane Wintershall Holdings si E.ON Ruhrgas (cate 20%) si societatea olandeza Gasunie (9%). In proiect ar putea fi cooptata si compania franceza GDF Suez.

Mai multe tari, printre care Estonia, Polonia, Suedia si Finlanda, sunt ostile proiectului, considerand ca acesta prezinta riscuri ecologice. Insa potrivit expertilor, Polonia se teme ca va pierde profiturile pe care le obtine din tranzitarea gazului rusesc.

#letonia, #rusia, #nord, #stream, #alianta, #gaze, #criza , #stiri Gazprom