Kievul a explicat UE lipsa tranzitului prin presiunea mica a gazului trimis de Rusia

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 17:32
1145 citiri
Kievul a explicat UE lipsa tranzitului prin presiunea mica a gazului trimis de Rusia

Ucraina a invocat marti presiunea scazuta a gazului trimis de Rusia pentru a-si justifica dificultatile in vederea tranzitului spre Uniunea Europeana, potrivit premierului ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE. Topolanek a anuntat ca i-a telefonat premierului ucrainean Iulia Timosenko, pentru a-i "cere explicatii pentru intarzierea in reluarea furnizarii de gaz".


"Premierul ucrainean a vorbit despre dificultati tehnice, mai exact despre faptul ca presiunea gazului ce sosea din Rusia era prea mica", a precizat Topolanek.


"I s-a recomandat sa ia imediat legatura cu expertii Eurogas (federatia europeana a industriei gazului - n.red), care sunt gata sa ajute Ucraina sa isi rezolve problemele tehnice", a adaugat Topolanek. "Premierul ucrainean a promis ca va face acest lucru", a incheiat el.


Rusia si Ucraina au promis luni ca vor relua transportul de gaz spre UE marti, dar nu si-au respectat acest angajament. La doar cateva ore dupa ce anuntase redeschiderea partiala a vanelor pentru a aproviziona Europa, Moscova a anuntat brusc ca gazul nu circula, iar la scurt timp dupa aceea, Kievul a confirmat ca blocheaza tranzitul din cauza "conditiilor inacceptabile" impuse de Gatzprom.


Companiile din cele doua tari, Gazprom si Naftogaz, impiedica pe de alta parte observatorii UE sa acceada liber la salile de control ale centrelor lor de distributie de la Moscova si Kiev.