KazMunaiGas va majora cu 70% pretul la gaze din 2009

Marti, 18 Martie 2008, ora 15:36
1113 citiri
KazMunaiGas va majora cu 70% pretul la gaze din 2009

Compania kazaha de petrol si gaze naturale KazMunaiGas a anuntat marti ca va majora pretul de export al gazelor naturale cu aproximativ 70% incepand cu anul 2009, ca parte a unui plan mai larg al producatorilor din Asia Centrala de a cere mai mult Rusiei pentru gaze, conform Reuters. Monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, a declarat saptamana trecuta ca a acceptat sa cumpere gaze naturale provenite din Uzbekistan, Turkmenistan si Kazahstan la preturi apropiate de cele pe care le cere de la clientii europeni, scazand doar tarifele de transport si alte costuri suplimentare.


Gazprom vinde gaze naturale in Europa la un pret de aproximativ 378 dolari pe mia de metri cubi, iar preturile ar putea creste chiar pana la 400 de dolari, a declarat o sursa din cadrul Gazprom pentru Reuters.


Aceasta decizie ar duce si la o majorare a pretului cerut Ucrainei, de 179,50 dolari pe mia de metri cubi, pentru gazele provenite din Asia Centrala.


KazMunaiGas a anuntat marti ca pretul cerut pentru gazele naturale ar putea creste cu 60%-70% incepand din ianuarie 2009, pana la aproximativ 306 dolari pe mia de metri cubi, fata de nivelul actual de 180 de dolari.


Kazahstanul exporta aproximativ 8 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, mai ales din zacamantul gigantic Karachaganak, localizat in vestul statului, scrie Reuters.


Karachaganak este exploatat impreuna de grupurile Eni, din Italia si BG Group, din Marea Britanie, care detin fiecare o participatie de 32,5% din proiect, in timp ce compania americana Chevron Corp controleaza 20% iar Lukoil, din Rusia, restul de 15%.


Intr-o perioada in care productia Gazprom din Siberia stagneaza, gigantul rusesc importa aproximativ 70 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Uzbekistan, Turkmenistan si Kazahstan, pentru a acoperi cererea din Rusia, statele ex-sovietice si Europa.


Gazprom, care este cel mai mare producator de gaze naturale din lume, produce circa 550 miliarde metri cubi pe an de gaze naturale, si exporta aproximativ 150 miliarde metri cubi in Europa.