Gigantii petrolieri din Rusia vor sa patrunda pe piata eurobondurilor

Joi, 23 Iulie 2009, ora 16:34
1589 citiri
Gigantii petrolieri din Rusia vor sa patrunda pe piata eurobondurilor

Marile companii petroliere din Rusia vor atrage din ce in ce mai multi investitori pe piata eurobondurilor, dupa ce Gazprom a strans 2,4 miliarde dolari dintr-o oferta suprasubscrisa, sunt de parere analistii si traderii, relateaza Reuters, preluat de NewsIn.

Grupurile Lukoil si TNK-BP (detinut in proportie de 50% de gigantul petroler BP), par a fi cele mai potrivite pentru o actiune similara celei intreprinse de Gazprom, care a colectat miercuri capital in valoare de 1,3 miliarde dolari si 850 milioane euro.

Companiile rusesti ar putea fi tentate de actiuni similare, in contextul in care apetitul pentru risc pe pietele emergente a crescut, iar activele din statele emergente s-au apreciat la inceputul saptamanii pana la cel mai mare nivel din ultimele zece luni.

"Comenzile pentru transa de eurobonduri emise de Gazprom au depasit 9 miliarde euro, ceea ce inseamna ca cererea globala este foarte mare. Daca Lukoil sau TNK-BP vor lansa o emisiune noua de eurobonduri, investitorii for fi mai mult decat fericiti sa le cumpere", a declarat un analist.

"Companiile cu rating de investitii ar putea cu usurinta sa gaseasca ofertanti noi pentru cumpararea eurobondurilor. Acest lucru se aplica ambelor companii, Lukoil si TNK-BP. Eurobondurile emise de Sberbank ar avea cautare foarte mare", a declarat Aleksander Nikolaev, directorul diviziei de operatiuni pe pietele globale in cadrul Bank of Moscow.

Gazprom are un rating 'BBB', cu perspectiva negativa, acordat de agentia de evaluare Standard and Poor's (S&P).

Aceeasi agentie a acordat companiei Lukoil ratingul 'BBB-' si grupului TNK ratingul 'BB+'.

Multi analisti au avertizat ca Gazprom se va confrunta cu dificultati financiare la sfarsitul acestui an, cand preturile gazelor ating cel mai mic nivel, urmand tendinta petrolului cu o intarziere de 6-9 luni.

Spre deosebire de multe companii rusesti, Gazprom nu a apelat in acest an la ajutoare guvernamentale, desi Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, a fost cel mai activ creditor al grupului incepand din luna ianuarie. 

 

#gazprom, # companii, # eurobonduri, # petroliere , #stiri Gazprom