Gazprom vrea companii energetice din Marea Britanie si Germania

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 19:56
1101 citiri
Gazprom vrea companii energetice din Marea Britanie si Germania

Grupul rus Gazprom este interesat de achizitia unor companii in domeniul generarii energiei din Marea Britanie, Germania si regiunea Benelux, a declarat Denis Fiodorov, directorul general al Gazprom EnergoHolding. 

Fiodorov a aratat ca Gazprom este pregatit sa preia controlul integral asupra unor astfel de companii si sa plateasca in numerar pentru acestea, transmite Novinite. El a precizat ca Gazprom negociaza infiintarea unei companii mixte de generare a energiei cu grupul german RWE, scrie Mediafax.

Negocierile exclusive intre RWE si Gazprom pentru crearea unei companii mixte care sa construiasca si sa opereze centrale pe gaze in Germania, Marea Britanie si regiunea Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg) au inceput in iulie si urmau sa se incheie pe 14 octombrie, dar data de finalizare a discutiilor a fost amanata cu un an.

Fiodorov a mai spus ca Gazprom este interesat sa intre si pe pietele de electricitate din Japonia, Coreea de Sud si China, mai ales prin construirea unor centrale alimentate cu gaze.

Oficialul a dezvaluit ca grupul intentiona sa participe la prima etapa a liberalizarii pietei de profil din Turcia, din a decis ulterior sa astepte sa vada evolutia procesului.

Pe piata din Rusia, Gazprom EnergoHolding si Renova Group au facut cerere la Serviciul Federal Antimonopol pentru fuzionarea activelor in domeniul electricitatii.

Gazprom va detine pana la 75% minus o actiune, iar Renova 25% plus o actiune. Acordul ar putea crea o companie care sa controleze un sfert din piata rusa a generarii energiei. 

#gazprom achizitie companii, # companii energetice europa, # gazprom generare energie , #stiri Gazprom