Gazprom va livra gaze naturale catre Asia

Joi, 06 August 2009, ora 16:45
1821 citiri
Gazprom va livra gaze naturale catre Asia

OAO Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, intentioneaza sa inceapa sa livreze gaze naturale din estul Siberiei catre Asia, unde cresterea cererii ar putea depasi in urmatorii 20 de ani cresterea din pietele europene, relateaza Bloomberg, conform NewsIn.

Gazprom va livra gazele suplimentare la est de campurile Yakutia, a declarat directorul executiv adjunct, Alexander Ananenkov, in cadrul unei ceremonii din Khabarovsk, oras din estul Rusiei, cu ocazia inceperii lucrarilor pentru o conducta catre Oceanul Pacific.

O crestere puternica a cererii din Asia ar putea aduce noi oportunitati de export pentru Gazprom, in contextul in care compania incepe exploatarea unor noi campuri in Siberia. Gazprom, care a exportat in 2008 gaze naturale numai catre vest, a intrat pe piata asiatica in acest an, prin livrarea de gaz petrolier lichefiat din campul Sakhalin.

Grupul incearca sa gaseasca clienti in regiune, dupa ce disputele cu Ucraina, legate de preturi, au dus la sistarea livrarilor catre Europa de doua ori din 2006.

"Gazprom tinteste Asia de Sud-Est pentru ca este piata logica si normala" pentru gazele din Yakutia, a declarat Mikhail Korchemkin, director executiv East European Gas Analysis.

"Este o piata mare, aflata in crestere".

Cererea de gaze naturale va creste in Asia cu circa 3,6% anual pana in 2030, in contextul in care cresterea economica sustine consumul de combustibil, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

Cererea din Europa va creste, in medie, cu 1% anual pana in 2030, potrivit IEA.

Chiar daca Gazprom ar putea beneficia de cresterea cererii din Asia, compania va trebui sa stabileasca tarife mai mici pentru aceasta regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom, #livari, #gaze, #naturale, #asia , #stiri Gazprom