Gazprom va construi o conducta de gaze naturale in Oceanul Pacific

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 16:26
1426 citiri
Gazprom va construi o conducta de gaze naturale in Oceanul Pacific

OAO Gazprom, exportatorul de gaze naturale detinut de guvernul Rusiei, a inceput constructia unei conduce in Oceanul Pacific care ar putea afecta planurile companiei americane Exxon Mobil de a exporta combustibil catre China, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

 

Lucratorii au sapat prima parte din cei 1.350 de kilometri ai conductei in cadrul unei ceremonii la care a participat si premierul rus Vladimir Putin, dar si vicepresedintele Gazprom, Aleksander Ananenkov.

Conducta va lega Insula Sakhalin cu orasul Vladivostok, dupa incheierea lucrarilor.

"Dezvoltarea infrastructurii estice pentru exportul de gaze naturale ne va permite sa ne diversificam livrarile.

Dar as dori sa subliniez ca piata nationala va fi o prioritate pentru Siberia de est si Orientul Indepartat", a declarat Putin in cadrul evenimentului.

Constructia conductei ar putea afecta planurile gigantului american Exxon de a vinde Chinei rezerve ale proiectului sau Sakhalin-1, din cauza ca grupul american are nevoie de permisiunea Gazprom pentru a exporta gaze naturale.

Gazprom, companie numita de guvern coordonator al Planului rasaritean de gaze naturale si singurul grup caruia i se permite sa exporte gaze naturale din Rusia, vrea sa asigure livrarile catre piata nationala.

Exxon si compania China National Petroleum Corp au semnat in 2007 un acord preliminar pentru vanzarea potentiala de gaze naturale ale proiectului Sakhalin-1 catre China, desi ambele companii inca trebuie sa semneze documentele oficiale de vanzare-cumparare.

Rusia beneficiaza de un acord separat pentru pomparea a 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual peste regiunea Altai, spre vestul Chinei, in 2011. Cele doua state nu au ajuns la un acod pentru metoda de stabilire a pretului energiei. 

#Gazprom, # conducta, # companie, # proiect , #stiri Gazprom