Gazprom trimite un nou avertisment UE privind intelegerea cu Ucraina

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 12:49
939 citiri
Gazprom trimite un nou avertisment UE privind intelegerea cu Ucraina

Gigantul energetic Gazprom va lua in considerare noi proiecte de lichefiere a gazelor, in loc de a le furniza catre Europa prin conducte, a anuntat miercuri compania, invocand riscuri ale tranzitului, relateaza Reuters. 

"In conditiile in care piata de gaze lichefiate se globalizeaza, in timp ce riscurile tranzitului sunt crescute si sunt semnate acorduri care ignora interesele Rusiei, trebuie sa reanalizam strategia noastra si sa demaram alte proiecte", a declarat presedintele Gazprom, Aleksei Miller.

Acesta nu a mentionat documentele "care ignora interesele Rusiei", dar oficialii rusi si Gazprom au criticat dur un acord din martie intre Ucraina si Uniunea Europeana (UE).

Acordul prevede o investitie din partea UE in retelele de gaze naturale din Ucraina. Rusia s-a aratat contrariata de faptul ca niciuna dintre cele doua parti nu a cerut implicarea oficialilor de la Moscova, in ciuda faptului ca este singurul furnizor de gaze naturale prin acea ruta.

Ucraina a anuntat ca Rusia inca se poate implica in planurile de modernizare a conductelor, dar aceasta din urma a anuntat ca va suspenda discutiile cu Ucraina pentru un imprumut de stabilizare de 5 miliarde dolari, pana cand nu se clarifica termenii noului acord cu UE.

Gazprom furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei prin conducte, iar 80% din livrari se fac prin Ucraina. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom, # ue, # ucraina, # avertisment, # lichefiere gaze , #stiri Gazprom