Gazprom solicita UE sa ajute Ucraina sa achite gazul

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 13:47
1313 citiri
Gazprom solicita UE sa ajute Ucraina sa achite gazul

Directorul grupului rus Gazprom, Aleksei Miller, si-a exprimat vineri speranta ca UE si institutiile financiare internationale vor ajuta Ucraina sa achite gazul rusesc, pentru a evita o noua criza intre Moscova si Kiev, care ar putea avea consecinte asupra Europei, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Situatia economica a (societatii ucrainene de hidrocarburi - n.red.) Naftogaz si cea a Ucrainei in general sunt foarte dificile", a amintit Miller, in timpul reuniunii generale a actionarilor grupului.

"Speram ca Uniunea Europeana si organizatiile financiare internationale vor lua decizia corecta si ca, impreuna cu Rusia, vor putea asigura finantarea si vor acorda credite pentru achizitionarea de gaz rusesc de catre Ucraina", a adaugat el.

"Speram ca nu se va repeta criza de la inceputul anului", a mai spus el.

Kievul incearca sa obtina un imprumut de trei miliarde de euro pentru a plati livrarile de gaz rusesc, in conditiile in care Moscova nu ii mai imprumuta bani.

Ucrainenii trebuie sa achite o factura mare pana in 7 iulie.

In caz contrar, tara risca sa nu isi poata umple rezervoarele da gaz in timpul verii, pentru a asigura tranzitul de gaz catre Europa in timpul iernii.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, iar 80% tranziteaza prin Ucraina. La inceputul lunii ianuarie, europenii s-au confruntat cu o sistare a livrarilor, din cauza unui conflict comercial intre Kiev si Moscova.

#gazprom, #UE, #gaz, #Ucraina, #institutii, #criza, #moscova , #stiri Gazprom