Gazprom si Suek vor crea o companie cu capital mixt in valoare de 14-18 miliarde dolari

Marti, 05 Februarie 2008, ora 14:32
1165 citiri
Gazprom si Suek vor crea o companie cu capital mixt in valoare de 14-18 miliarde dolari

Companiile energetice rusesti Gazprom si Suek au cazut de acord in principiu asupra termenilor fuzionarii diviziilor lor de energie electrica, operatiune evaluata la 14-18 miliarde dolari si care ar putea fi incheiata pana in septembrie, potrivit unor surse avizate, citate, marti, de Reuters.

Crearea acestei companii, anuntata in februarie 2007, ar duce la nasterea celui mai mare holding de electricitate din Rusia, iar analistii se asteapta ca noua entitate sa domine piata si sa devina un monopol in sectorul rusesc al energiei electrice, dupa divizarea celui anterior, Unified Energy System (UES).

"Valoarea operatiunii este cuprinsa intre 12 miliarde dolari si 18 miliarde dolari, dar cred ca, de fapt, vorbim de sume intre 14 miliarde dolari si 18 miliarde dolari", a precizat, pentru Reuters, sursa avizata.

Un proiect al operatiunii a fost deja inaintat boardului directorilor Gazprom, a mai aratat sursa citata.

SUEK, Compania Siberiana de Energie si Carbune, este cel mai mare producator de carbuni din Rusia, in timp ce Gazprom este cel mai mare producator de gaze naturale si detine un monopol asupra exporturilor si infrastructurii de conducte din Rusia.

Anul trecut, cele doua companii au preluat controlul asupra unei patrimi din capacitatea de generare de energie electrica din Rusia, cumparand activele vandute de UES, in cadrul unei miscari de liberalizare a sectorului energetic.

Integrarea activelor cumparate va da Gazprom si Suek controlul asupra a 40% dintre turbinele alimentate pe baza de combustibili fosili si va duce, totodata, la crearea unei entitati aproape monopol in ceea ce priveste materiile prime destinate alimentarii turbinelor.

Crearea unei entitati Gazprom-Suek a starnit temeri printre analisti, oficiali si jucatori de pe piata ca firma rezultata prin fuziune va permite acces privilegiat la combustibil pentru propriile sale statii electrice, in timp ce isi va 'infometa' concurentii si va reduce preturile.

Autoritatea federala anti-monopol din Rusia (FAS) nu a dat inca aprobarea fuziunii in care Gazprom va detine 50% plus o actiune, iar Suek, restul pachetului de actiuni.

Directorul adjunct al FAS, Alexander Pirojenko a refuzat sa comenteze, precizand ca serviciul pe care il conduce trebuie sa primeasca toate detaliile planului.

Analistii se asteapta, totusi, ca FAS sa aprobe tranzactia in 2008, poate cu fixarea unor conditii minore.

Gazprom va contribui la tranzactie cu pachetele de control pe care le are la doua centrale electrice, OGK-2 si OGK-6.

Suek va contribui la crearea acestei companii cu participatiile pe care le are la doua companii siberiene producatoare de energie electrica, inclusiv o detinere de 44% la TGK-12 si una de 32% la TGK-13, impreuna cu aproape toate activele sale de productie de carbune.

Fabrica moscovita Mosenergo, bijuteria portofoliului de energie electrica al Gazprom, nu va fi inclusa in fuziune.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...