Gazprom si ENI studiaza constructia unui gazoduct intre Italia si Rusia

Marti, 26 Iunie 2007, ora 11:15
1037 citiri

LE FIGARO (Franta), 26 iunie 2007 - Gigantul rus isi intareste reteaua in Europa. Companiile petroliere, italiana, ENI, si ruseasca, Gazprom, au semnat sambata la Roma un protocol pentru construirea in trei ani a gazoductului de 900 de kilometri intre Rusia si Bulgaria.

Numit "South Stream", acest gazoduct, cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi, va servi la cresterea consumului de gaz din Peninsula pana in 2015. El va traversa Marea Neagra pe la 2.400 de metri, si nu sperie ENI, care a realizat deja un gazoduct, Blue Stream, la adancimi asemanatoare, tot in aceeasi mare, intre Rusia si Anatolia turceasca. "Va fi cel mai indraznet proiect realizat vreodata", a explicat administratorul delegat al ENI, Paolo Scaroni.

Ajunsa in Bulgaria, canalizarea se va imparti pe doua tronsoane. Primul va merge spre Austria, traversand Romania si Ungaria. Al doilea, care va fi construit intr-o faza ulterioara, va merge spre sud, traversand Grecia, Macedonia si Albania, pentru a ajunge la Otranto, port in sudul Italiei.

ENI si Gazprom vor imparti in mod egal costurile proiectului, care ar trebui sa ajunga la 15 miliarde de dolari! De asemenea, ele il vor folosi impreuna. Pierluigi Bersani si Viktor Khristenko, ministrul italian al Industriei si respectiv, ministrul rus la Energiei, au insistat pentru intarirea "securitatii aprovizionarii energetice a Europei". Pentru a atenua nelinistile pe care le starneste rolul de furnizor in crestere al Rusiei in aprovizionarea europeana.

O putere care ingrijoreaza

BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) si comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes, s-au aratat deja ingrijorati de aceasta putere a Rusiei care n-a ratificat inca Charta Energiei. tarile din Europa Centrala si tarile Baltice, care depind de Rusia cu mai mult de 90% din aprovizionarea cu gaz, urmaresc cu atentie aceasta situatie. Din cei 556 de miliarde de metri cubi pe care ii produce Gazprom-ul, 160 de miliarde sunt exportati spre Europa.

Gazpromul, care tranziteaza tot gazul cu destinatia Europa prin Ucraina si Belarus, cauta de doi ani sa-si diversifice reteaua de transport. South Stream si North Stream, in curs de contructie intre Rusia si Germania pe sub Marea Baltica, fac parte din aceasta strategie.

"Comisia Europeana este favorabila South Stream", a declarat Fabrizio Barbaso, sub-director la Directia Generala pentru Energie a Comisiei de la Bruxelles. Iar in cadrul Consiliului European, Romano Prodi a obtinut acordul celorlalte tari in noaptea de vineri spre sambata. Sase tari (Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Romania si Slovenia) au acceptat ca gazoductul sa le traverseze teritoriul.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)