Gazprom s-a imprumutat cu 11 miliarde dolari in primul semestru din 2009

Marti, 21 Iulie 2009, ora 13:00
1355 citiri
Gazprom s-a imprumutat cu 11 miliarde dolari in primul semestru din 2009

Monopolul rusesc al gazelor naturale Gazprom s-a imprumutat cu 11 miliarde dolari in primul semestru din 2009, din care peste 4,5 miliarde au venit de la banca Sberbank, anuntand de asemenea reducerea la jumatate a castigurilor de baza in primul trimestru, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Gazprom a precizat ca se asteapta la o reducere a castigurilor inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) "de aceeasi magnitudine" ca cea inregistrata de divizia sa petroliera, Gazprom Neft, de 56%.

Cea mai indatorata companie ruseasca a precizat ca principalul creditor a fost grupul bancar Sberbank.

Gazprom a adaugat ca va prezenta rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2009 in a doua jumatate a lunii august.

Compania rusa a mai anuntat ca a redus cu 32% livrarile de gaze naturale catre clientii europeni de termen lung, in perioada ianuarie-iunie, fata de perioada similara din 2008.

Astfel, volumele s-au ridicat la 60,4 miliarde metri cubi, de la nivelul de 89,1 miliarde metri cubi, inregistrat in 2008.

Compania a precizat ca pretul mediu practicat pentru clientii europeni s-a ridicat la 336 dolari pe mia de metri cubi in primele sase luni ale anului curent, fata de 372 dolari pe mia de metri cubi din perioada similara a anului 2008.

Gazprom Neft a anuntat luna trecuta ca scaderea preturilor la petrol si a cererii, la care se adauga si accentuarea inflatiei si cresterea costurilor, au contribuit la scaderea profitului net obtinut in primul trimestru din 2009, la 335 milioane dolari.

Compania mama a Gazprom Neft, Gazprom, a suferit de pe urma scaderii abrupte a cererii externe pentru gaze naturale, fiind afectat si de reducerea preturilor. 

#gaze, # companie, # Gazprom, # creditor , #stiri Gazprom