Gazprom: Romania vrea in South Stream

Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 13:50
1888 citiri
Gazprom: Romania vrea in South Stream

Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria in gazoductul South Stream si de a lua parte astfel la acest proiect, relateaza cotidianul bulgar Standart News, care preia o declaratie a vicepresedintelui Gazprom, Aleksander Medvedev, difuzata de agentia Reuters.

"Gazprom ia in considerare si alte optiuni in ceea ce priveste proiectul South Stream. Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria si a lua parte la acest proiect", a declarat Aleksandr Medvedev.

"In cazul in care negocierile cu Bulgaria se impotmolesc, Gazprom va recurge la alte posibilitati. Romania este interesata sa ia parte la proiectul South Stream", a subliniat vicepresedintele Gazprom.

Romania si-a dat acordul ca Gazprom sa faca masuratori in Marea Neagra pentru proiectul gazoductului South Stream, cu conditia ca cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, sa respecte legislatia din Romania, a declarat la inceputul lunii, pentru NewsIn, secretarul de stat din Ministerul Economiei Tudor Serban.

Aceste masuratori nu au demarat inca, iar intalnirea dintre cele doua parti, care trebuia sa aiba loc in Romania in luna octombrie, a fost amanata, din cauza situatiei politice din Romania.

De asemenea, reprezentantii transportatorului de gaze din Romania, Transgaz, au declarat pentru NewsIn ca pana acum au transmis Gazprom cateva detalii tehnice pe care acestia le-au cerut.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat in repetate randuri ca oricum South Stream va trece prin partea romaneasca a Marii Negre. Recent, Videanu a afirmat intr-o emisiune la Realitatea TV ca "toate culoarele energetice de care UE este interesata trec prin Marea Neagra, aducand resursele energetice din Caspica si ducandu-le catre UE", in contextul unei discutii despre importanta strategica a Marii Negre si promovarea acesteia de catre presedintele Traian Basescu.

Videanu a fost contrazis de unul dintre invitati, care a precizat ca "South Stream ocoleste Romania".

"Niciunul, nici South Stream-ul. Uitati, eu va dau aceasta informatie, nici South Stream-ul. South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania", a replicat Videanu.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. Atat Romania, cat si Bulgaria fac parte din consortiul care va construi Nabucco.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Pe de alta parte, nu este prima data cand Gazprom sugereaza ca pentru South Stream ar putea alege Romania in detrimentul Bulgariei. O ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului de gazoduct South Stream, a declarat la inceputul lunii octombrie seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti.

"Colegii nostri romani si-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom. in etapa actuala nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul sau, ci de posibilitatea constructiei unei ramificatii de gazoduct spre Romania", declara in octombrie seful Gazprom la congresul energetic mondial din capitala Argentinei, Buenos Aires.

Unii observatori au vazut in astfel de declaratii modalitati de a face presiuni asupra Sofiei, care, dupa plecarea de la putere a socialistilor si instalarea noului guvern de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, a spus ca isi suspenda proiectele energetice cu Rusia, pentru a le reanaliza.

Premierul Borisov declara zilele trecute intr-un interviu pentru Euronews ca atat South Stream, cat si Nabucco sunt importante pentru a asigura rezervele energetice ale Bulgariei, din punctul sau de vedere ambele sunt fezabile, dar pe primul plan ramane Nabucco, intrucat este un proiect sustinut si de Comisia Europeana.

Atat reprezentantii rusi, cat si autoritatile romane subliniaza ca Romania nu a fost invitata oficial sa se alature South Stream. Bucurestiul sustine ca prioritatea sa ramane proiectul Nabucco.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#South Stream, #Gazprom, #Romania, #Videanu, #gaze, #proiect, #Nabucco , #stiri Gazprom