Gazprom: Romania nu poate inlocui Bulgaria in South Stream

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 15:09
1423 citiri
Gazprom: Romania nu poate inlocui Bulgaria in South Stream

Romania nu poate lua locul Bulgariei in proiectul South Stream, dar o ramificatie prin mare sau prin Bulgaria poate fi construita spre Romania, a declarat seful Gazprom, Aleksei Miller, relateaza agentia Focus, informeaza NewsIn.

"Romania isi exprima interesul pentru acest proiect, poate fi construita o ramificatie prin Bulgaria sau prin mare. Acestea sunt deocamdata doar idei", a subliniat Miller.

El a precizat ca societatea rusa a avut discutii pozitive cu Bulgaria si ca proiectul merge conform planului.

In octombrie anul trecut, Miller declara ca o ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul South Stream. "Colegii nostri romani si-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom.

In etapa actuala nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul sau, ci de posibilitatea constructiei unei ramificatii de gazoduct spre Romania", a spus seful Gazprom in octombrie anul trecut, la Buenos Aires.

Miller a subliniat ca in prezent "Romania nu este o tara prin care va trece gazoductul South Stream", reamintind ca proiectul prevede ca gazoductul va tranzita Bulgaria, Serbia si Ungaria.

De asemenea, el a adaugat ca si Croatia, Slovenia si Austria si-au exprimat interesul fata de participarea la proiectul gazoductului South Stream.

Proiectul ruso-italian South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 25 miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz - cu posibilitatea cresterii capacitatii la 63 miliarde metri cubi ulterior - din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc catre principale piete europene.

South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

In decembrie anul trecut, presa bulgara scria ca Romania vrea sa inlocuiasca Bulgaria in South Stream pornind de la o declaratie a vicepresedintelui Gazprom, Aleksandr Medvedev.

"Gazprom ia in considerare si alte optiuni in ceea ce priveste proiectul South Stream. Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria si a lua parte la acest proiect", a declarat Aleksandr Medvedev.

"In cazul in care negocierile cu Bulgaria se impotmolesc, Gazprom va recurge la alte posibilitati. Romania este interesata sa ia parte la proiectul South Stream", a subliniat vicepresedintele Gazprom.

O delegatie a Gazprom din Rusia, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit in 17 februarie la sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Capitala, unde a purtat discutii cu partea romana timp de o ora si jumatate.

Singura declaratie pe care vicepresedintele Aleksandr Medvedev a facut-o la iesirea de la discutii a fost ca negocierile cu partea romana vor continua. Nici reprezentantii Ministerului Economiei nu au facut declaratii la iesirea de la discutii.

Potrivit datelor transmise de Transgaz la inceputul lunii martie, la solicitarea NewsIn, decizia privind o posibila implicare a Romaniei in proiectul gazoductului South Stream va fi luata "numai dupa finalizarea studiului de fezabilitate", cand se vor cunoaste costurile si toate elementele necesare dezvoltarii gazoductului.

Romania si-a dat acordul ca Gazprom sa faca masuratori in Marea Neagra pentru proiectul gazoductului South Stream.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom, #south, #stream, #romania, #buglgaria , #stiri Gazprom