Gazprom: Pretul gazelor pentru Europa ar putea scadea cu 7-10%

Marti, 04 Iunie 2013, ora 14:10
1391 citiri
Gazprom: Pretul gazelor pentru Europa ar putea scadea cu 7-10%

Clientii europeni ai grupului rus Gazprom ar putea beneficia de o reducere de pret de 7-10% in urma renegocierii contractelor pentru furnizarea de gaze naturale, a declarat marti directorul diviziei de export de la Gazprom, Alexander Medvedev.

Alexander Medvedev a adaugat ca actualele acorduri urmeaza sa fie renegociate in prima jumatate a acestui an, iar Gazprom poarta in prezent negocieri cu Eni, Gdf Suez si E.On Ruhrgas. "Ajustarile de pret ar putea fi chiar mai mari decat in precedenta runda de discutii, cand au fost fixate la 7-10%", a spus Medvedev, potrivit Reuters.

Directorul Gazprom Export a mai spus ca grupul rus spera ca in acest an exporturile sale vor creste pana la 151,8 miliarde metri cubi, dupa ce anul trecut au scazut la 138,8 miliarde metri cubi pe fondul concurentei venite din partea altor furnizori.

Deja in primele cinci luni ale acestui an exporturile Gazprom sunt cu patru miliarde metri cubi mai mari decat in perioada similara a anului trecut, a precizat Medvedev.

In schimb, Medvedev a subliniat ca pretul mediu la care Gazprom va furniza gaze naturale catre clientii europeni in acest an va fi de 370-380 dolari pentru o mie de metri cubi, in scadere fata de 402 dolari anul trecut, dupa ce unii clienti au obtinut reduceri de pret.

Exista insa diferente cu privire la preturile gazelor naturale rusesti in randul statelor europene, acestea sunt mai mici in cazul statelor din nordul Europei, unde piata spot joaca un rol important, si mai mici in sudul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret gaze europa, #pret gaze gazprom, #export gaze Rusia, #reduceri pret gaz , #stiri Gazprom