Gazprom nu penalizeaza Ucraina daca plateste pana in 7 martie

Marti, 03 Martie 2009, ora 09:30
1765 citiri
Gazprom nu penalizeaza Ucraina daca plateste pana in 7 martie

Compania rusa Gazprom a anuntat luni ca este de acord sa nu penalizeze Ucraina pentru importurile mai mici decat cele prevazute prin contract in februarie, cu conditia ca aceasta tara sa plateasca gazul furnizat inainte de termenul de 7 martie, relateaza Reuters.

Presedintele Gazprom Aleksei Miller si seful Naftogaz Oleg Dubina au vorbit la telefon luni despre aprovizionarea Ucrainei cu gaz rusesc, a declarat purtatorul de cuvant al companiei ruse, Serghei Kuprianov.

"Cele doua parti au convenit ca Ucraina sa plateasca integral si la timp pentru gazul livrat propriu-zis in februarie, iar Gazprom nu va aplica penalizari pentru importurile mai mici decat cele prevazute in contract", a spus Kuprianov.

Naftogaz a importat 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in 2008, mai putin comparativ cu media de 55 miliarde metri cubi din anii precedenti.

Saptamana trecuta, Gazprom amenintase ca ar putea intrerupe livrarile de gaz catre Ucraina, tara de tranzit pentru aprovizionarile europene, daca autoritatile de la Kiev nu vor plati pana la 8 martie o datorie de 400 de milioane de dolari.

Societatea ucraineana Naftogaz avertizase la randul ei ca nu va putea plati Gazpromului din cauza cresterii "catastrofale" a numarului facturilor neplatite de catre clientii sai nationali.

Pe de alta parte, Ucraina ar vrea sa schimbe contractul de aprovizionare semnat cu Rusia la sfarsitul crizei din ianuarie, pentru a diminua cantitatea de hidrocarburi importata.

Consilierul prezidential pentru securitate energetica, Bogdan Sokolovski, a spus ca Naftogaz ar vrea sa importe 33 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la monopolul rus de export de hidrocarburi Gazprom, in loc de 40 miliarde metri cubi.

Contractul fusese semnat de premierul Iulia Timosenko, aflata in conflict cu presedintele Viktor Timosenko.

Un reprezentant al Naftogaz a spus in cadrul unui interviu publicat intr-un saptamanal ca prevederile contractului semnat permit Gazprom si Naftogaz sa decida cu privire la volumele de aprovizionare pana in 1 iulie.

Rusia a intrerupt livrarile catre Ucraina la 1 ianuarie, provocand o indelungata criza a gazului, ce a afectat mai multe state europene. Un compromis a fost gasit la 19 ianuarie si livrarile au fost reluate.

Potrivit acordului, Ucraina beneficiaza de o reducere fata de preturile de pe piata in acest an. Astfel, Naftogaz trebuie sa plateasca 360 dolari/1.000 de metri cubi in primul trimestru.

Analistii estimeaza insa ca pretul de pe piata al gazelor naturale va scadea drastic in decursul anului.

#Gazprom, #Ucraina, #penalitati, #martie, #importuri, #gaz , #stiri Gazprom

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  7. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare