Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gazprom mareste importurile de gaze naturale din Turkmenistan

Gazprom mareste importurile de gaze naturale din Turkmenistan
Rusia vrea sa majoreze aprovizionarea cu gaze naturale turkmene, a declarat presedintele Gazprom, Alexei Miller, cu ocazia unei vizite a presedintelul rus Dmitri Medvedev in Turkmenistan, republica din Asia centrala foarte bogata in hidrocarburi, relateaza AFP. "Suntem in curs de a majora volumul livrarilor de gaze turkmene catre Rusia", a declarata acesta presei, asigurand ca, in acest an, volumul de gaze va fi mai mare decat cel de anul trecut.


"Vom discuta conditiile comerciale ale livrarilor si conditia de baza este un pret orientat catre pretul mediu al gazelor naturale pe piata europeana", a adaugat Miller.Rusia este principalul cumparator de gaze din Turkmenistan, insa il procura pana in prezent la un pret cu mult sub media pietei. In 2008, pretul gazelor a crescut la 130 dolari/1000 metri cubi in primul trimestru, si a continuat sa creasca pana la 150 dolari/1000 metri cubi, in al doilea trimestru.Pana in prezent, Turmenistanul a obtinut ca Gazprom sa plateasca incepand cu 2009 pretul pietei, insa nu a fost inaintata inca o cifra. In martie, pretul la care Gazprom vindea gazele naturale pentru Europa Occidentala era de 370 dolari/1000 metri cubi.Turkmenistanul reprezinta, de asemenea, interes pentru Europa, ce incearca sa-si reduca dependenta de Gazprom, si pentru China, catre care Turkmenistanul trebuie sa livreze 30 miliarde metri cubi de gaz pana in 2009, in timp ce Moscova a cumparat in fiecare an 50 miliarde metri cubi de gaze naturale.Cu o productie de 72,3 miliarde metri cubi in 2007, dintre care 20 miliarde reprezinta consumul intern, Turkmenistanul trebuie sa-si majoreze considerabil productia, pentru a intruni cererea.Turkmenistanul a anuntat ca tinteste o productie de 250 miliarde metri cubi pana in anul 2030.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1150 ori