Gazprom, Iranul si Qatarul vor controla cele mai importante zacaminte de gaze naturale din lume

Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 15:39
1393 citiri
Gazprom, Iranul si Qatarul vor controla cele mai importante zacaminte de gaze naturale din lume

Gazprom, Iranul si Qatarul vor pune bazele unei companii cu capital mixt pentru a exploata zacamantul iranian South Pars, cel mai important din lume, si care va avea unitati de prelucrare in Qatar, a spus astazi vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de RIA Novosti. Oficialul Gazprom a facut declaratiile cu ocazia unui forum pentru gaze naturale tinut la Moscova.


Rezervele de la South Pars se ridica la 14.000 miliarde de metri cubi de gaze naturale.


Cu toate acestea, potrivit oficialului Gazprom, este mult prea devreme pentru avansarea unei date exacte privind lansarea companiei.


Zacamintele de la South Pars se situeaza intre Qatar si Iran, pe malurile unei stramtori cu o largime cuprinsa doar intre 100 si 150 kilometri. Partial, zacamintele sunt in Qatar unde poarta denumirea de North Dome.


Rusia, Iranul si Qatarul detin impreuna 60% din rezervele mondiale de gaze naturale.


Pe de alta parte, Turcia si Iranul ajunsesera in 23 octombrie la o intelegere privind investitiile din cadrul proiectului de exploatare a gazelor naturale South Pars, relata Reuters.


Surse avizate din ministerul turc al energiei, citate de Reuters la momentul respectiv, aratau ca statele ar putea semna un acord in noiembrie.