Gazprom, in cautare de noi oportunitati de afaceri in Iran

Luni, 14 Iulie 2008, ora 13:45
1470 citiri
Gazprom, in cautare de noi oportunitati de afaceri in Iran

Aleksei Miller, presedintele gigantului energetic rus Gazprom, a vizitat Iranul, duminica, in cautarea de noi oportunitati de afaceri, dupa ce compania franceza Total a inghetat investitiile intr-un camp petrolier iranian din cauza riscurilor geopolitice, arata Reuters. In cadrul unei intruniri cu presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, oficialul Gazprom a pus problema consolidarii grupului tarilor ce exporta gaze naturale, conform unui anunt al companiei ruse.


Miller si Ahmadinejad au discutat despre nevoia de expansiune a forumului natiunilor exportatoare de gaze naturale, "ca o organizatie internationala permanent activa".


Unii analisti descriu forumul ca "un OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) al gazelor naturale" ce ar functiona ca un cartel. Rusia a refuzat denumirea, negand un posibil control al preturilor si al rezervelor.


Total a declarat saptamana trecuta ca nu va mai investi deocamdata in campul petrolier South Pars al Iranului. La inceputul acestui an, Royal Dutch Shell, s-a retras dintr-o investitie in acelasi camp.


Gazprom, impreuna cu Total si compania malaeziana petroliera Petronas, s-a implicat in proiectele de dezvoltare ale regiunii South Pars.


Gazprom a aratat, intr-o declaratie facuta duminica, ca Miller a avut o intrevedere si cu ministrul iranian al petrolului si cu oficiali ai Companiei Nationale Iraniene de Petrol.


Comunicatul companiei ruse arata ca Miller a discutat punerea bazelor unei companii cu capital mixt pentru explorarea si extractia resurselor de petrol si gaze naturale in Iran si construirea unei infrastructuri de transport si rafinare.


Testele cu rachete efectuate de Iran, saptamana trecuta, au marit ingrijorarile referitoare la stabilitatea geopolitica a regiunii.


Iranul si-a intensificat in ultima vreme disputa cu Occidentul asupra programului nuclear pe care il dezvolta. Statele Unite si Israelul acuza oficialii de la Teheran ca vor sa construiasca arme nucleare, sub acoperirea unui program nuclear civil.


Iranul insista ca programul sau nuclear este pasnic si nu are alt scop decat sa produca energie, dar fara a convinge. Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a impus o serie de sanctuni Iranului, pentru a-l determina sa respecte cerintele internationale privitoare la programele nucleare.


Rusia, ce detine drept de veto ca membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, a blocat frecvent incercarile Statelor Unite si Europei de a impune sanctiuni mai aspre.