Gazprom ia in calcul inlocuirea Bulgariei cu Romania

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 00:24
1466 citiri
Gazprom ia in calcul inlocuirea Bulgariei cu Romania

Studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului South Stream va lua in calcul trecerea conductei prin Romania in locul Bulgariei, a declarat, vineri, vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, pentru RIA Novosti, informeaza Mediafax. 

Oficialul a confirmat ca grupul ia in calcul constructia gazoductului South Stream prin Romania, in locul Bulgariei, si va pregati calculele tehnice pentru aceasta posibilitate. "Aceasta va fi prevazuta in studiul de fezabilitate pe care trebuie sa-l pregatim pentru 2011", a spus el.

La inceputul saptamanii, Gazprom si ministrul Economiei, Adriean Videanu, au discutat posibila participare a Romaniei in proiectul South Stream. Studiul de fezabilitate pentru constructia South Stream trebuie finalizat pana in februarie 2011, iar conducta ar urma sa fie finalizata pana in 2015.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a aflat intr-o vizita la Moscova, la inceputul saptamanii, insotit de o delegatie formata din reprezentanti ai producatorului de gaze Romgaz Medias si ai transportatorului de gaze Transgaz Medias.

Subiectele abordate in cadrul intilnirii au vizat constructia unor depozite de gaze in Romania, tranzitul gazelor rusesti prin Romania catre zona Balcanilor, investitii in productia de energie, pretul gazelor importate de Romania prin intermediari de la Gazprom si posibila constructie pe teritoriul Romaniei a unui segment al South Stream.

Videanu a declarat joi ca priveste "cu mult optimism" vizita de la Moscova si va furniza Gazprom pana la sfarsitul lunii august datele relevante pentru studiu de fezabilitate privind trecerea gazoductului South Stream prin Romania.

Publicatia rusa Kommersant a scris in editia de joi ca Gazprom va inlocui, probabil, Bulgaria cu Romania in proiectul South Stream, din moment ce Sofia a oprit alte doua proiecte energetice derulate impreuna cu Rusia, oleoductul Burgas - Alexandroupolis si Belene. 

#gazprom, #bulgaria, #romania, #south stream, #videanu , #stiri Gazprom