Gazprom, pusa sub acuzare in Europa. Oficialii de la Bruxelles ameninta: Nu sunteti singurul furnizor!

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 09:03
3447 citiri
Gazprom, pusa sub acuzare in Europa. Oficialii de la Bruxelles ameninta: Nu sunteti singurul furnizor!
Foto: Euobserver

Bruxelles-ul fierbe la foc mic nervii Moscovei in problema gazelor livrate in Uniunea Europeana.

Comisia Europeana a formulat acuzatiile oficiale aduse companiei Gazprom in dosarul privind abuzurile acesteia in piata eropeana de energie.

Conform datelor prezentate de comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager, compania Gazprom se face vinovata de folosirea unei pozitii dominante pentru a dicta arbitrar pretul gazelor naturale din Ungaria, Polonia si alte sase state din estul Europei, arata canalul de stiri Euronews.

Tehnici anticoncurentiale

"Am descoperit ca Gazprom a ridicat in mod intentionat bariere in tranzactionarea gazului livrat in tarile din centrul si estul Europei catre altele pentru a descuraja aparitia unei concurente transfrontaliere", a explicat Vestager in expunerea sa.

"Pastrarea unor piete separate pentru fiecare tara europeana in parte a permis Gazprom sa stabileasca un tarif pe care in acest moment il consideram necinstit", a mai spus comisarul european pentru Concurenta.

Intr-un comunicat de presa, conducerea companiei de stat din Rusia a respins aceste acuzatii ca fiind nefondate, anuntand ca asteapta o rezolvare a disputei in urma discutiilor care vor fi purtate de reprezentantii Comisiei Europene cu guvernul de la Moscova.

Ton ferm

In acelasi timp, vicepresedintele CE, Maros Sefcovic, adopta un ton ferm intr-un interviu acordat ziarului rus Kommersant.

"Europa plateste o suma importanta pentru resursele energetice importate din Rusia si se asteapta sa fie tratata ca un client major", a declarat Sefcovic, arata agentia de presa bulgara Novinite.

In interviul acordat cotidianului rus, vicepresedintele CE explica faptul ca noul cadru legislativ in domeniul acordurilor interguvernamentale si contractelor comerciale nu face decat sa asigure transparenta necesara si sa creasca securitatea energetica in regiune.

Ciorna documentului care va modifica legislatia europeana in privinta asigurarii rezervelor de gaz si cea destinata sa asigure comunicarea intre guvernele tarilor membre si terti in domeniul energiei vor fi gata in 2015-2016, a anuntat Sefcovic.

"Este o masura care asigura transparenta decizionala in domeniul contractelor comerciale semnate de tarile europene, fara a dezvalui secretele comerciale din contracte", a afirmat vicepresedintele Comisie Europene.

Tarile UE platesc in total peste 400 de miliarde de euro in fiecare an pentru a-si asigura rezervele de energie, transparenta fiind esentiala in cazul unor astfel de sume, a mai mentionat Maros Sefcovic.

Alimentare din trei surse

Sefcovic a subliniat si faptul ca Uniunea cauta sa limiteze dependenta pietei europene de un singur furnizor pentru a evita intreruperile in alimentarea cu energie.

In ceea ce priveste decizia Rusiei de a renunta la Proiectul South Stream, vicepresedintele CE a aratat ca era normal ca aceasta decizie sa fi fost anuntata mai intai partenerilor din proiect.

"Din cate imi amintesc, decizia a fost anuntata in timpul unei conferinte de presa. Pentru noi a fost un semnal clar ca trebuie sa gasim solutii alternative in alimentarea cu energie a pietei din sud-estul Europei.

Acum suntem in punctul in care discutam oportunitatile de a realiza acest lucru", a adaugat

Oficialul European a transmis ca independenta energetica a tarilor din Europa Centrala si de Sud-est ramane o prioritate pentru Comisia Europeana, sistemul optim constand in oferirea mai multor surse de alimentare pentru acestea.

"Am creat un grup la nivel inalt care sa se ocupe de problema dezvoltarii retelelor de furnizare a gazelor in statele din centrul si sud-estul Europei.

Scopul principal este ca, intr-o perioada rezonabila de timp, sa asiguram accesul fiecarei tari din regiune la trei surse alternative de alimentare cu gaze naturale.

Acest lucru va fi realizat prin interconectarea retelei de transport a gazelor si construirea unor noi gazoducte in regiune", a spus Maros Sefcovic in interviul acordat presei din Rusia.

Potrivit oficialului european, primul raport al grupului de lucru pentru securitatea energetica a tarilor din sud-estul Europei va fi facut public in luna iunie.

UE-Gazprom, razboi pe fata

La Bruxelles, comisarul pentru Concurenta, Margrethe Verstager, pare decisa sa duca pana la capat dosarul Gazprom, miercuri urmand sa fie lansate acuzatiile vizand abuzurile companiei pe piata europeana, anunta reporterii ziarului Financial Times.

Comisia Europeana a anuntat ca va trata Gazprom ca pe orice alta companie prezenta pe piata UE, fara sa ia in calcul implicatiile geopolitice rezultate in urma crizei din Ucraina.

In schimb, Moscova vede in acest dosar o arma politica intoarsa impotriva sa.

Dosarul a fost initiat in 2001 in urma unui raid al inspectorilor pentru concurenta din UE, care a scos la iveala politica arbitrara in care compania de stat din Rusia dicta pretul gazelor pe piata din Europa Centrala si de Sud-est in functie de interesele politice ale Moscovei.

Luna aceasta, oficiali din partea Gazprom au incercat sa renegocieze o intelegere pe cale amiabila cu oficialii europeni, dupa ce discutiile in acest sens au fost suspendate odata cu izbucnirea crizei ucrainene.

Dosar fierbinte

Comisia Europeana a constituit dosarul Gazprom pe trei capete de acuzare: abuzul de putere de pe piata sud-estica si centrala a UE, interdictia de recomercializare a gazului si eliminarea concurentei de pe piata.

Intr-o interventie avuta la Washington saptamana trecuta, Vestager a declarat: "Actiunile decisive impotriva companiilor care isi elimina in mod neloial concurenta, blocheaza transferul de energie dintr-o tara europeana in alta sau ameninta cu inchiderea robinetului la gaze ne pot ajuta sa impiedicam astfel de comportamente in viitor".

Comisia Europeana poate dicta amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri globala a Gazprom si schimbarea modelului de afaceri al companiei.

Dupa prezentarea capetelor de acuzare, Gazprom are 12 saptamani pentru a-si pregati apararea in acest caz.

#securitate energetica UE, #furnizori gaze Europa de sud est, #dosar Gazprom , #stiri Gazprom