Gazprom ar putea amana lansarea exploatarii unor campuri petroliere importante

Marti, 16 Iunie 2009, ora 14:03
928 citiri
Gazprom ar putea amana lansarea exploatarii unor campuri petroliere importante

Grupul rusesc Gazprom, principal producator de gaze naturale la nivel mondial, ar putea amana lansarea exploatarii unor campuri gazeifere foarte importante, asteptandu-se si la o scadere a cererii de gaze in Europa si Rusia pana in 2012, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Directorul executiv adjuct al Gazprom, Alexander Ananenkov a declarat, cu ocazia unei conferinte de presa, ca grupul se asteapta sa produca 507 miliarde metri cubi de gaze naturale in 2010, 510 miliarde in 2011 si 523 in 2012, marcand o scadere considerabila fata de nivelul de 550 miliarde barili produs in 2008.

Ananenkov a precizat ca in 2009 productia s-ar putea situa intre 450-510 miliarde metri cubi, cifra finala depinzand de revenirea economica si de conditiile meteorologice.

"Daca va fi foarte frig in al patrulea trimestru al anului, nimeni nu va face economii pe cheltuiala propriei sanatati", a declarat acesta Ananenkov a adaugat ca Gazprom ar putea amana cu un an lansarea giganticului camp petrolier Bovanenkovo, din peninsula Iamal, din nord-estul Siberiei, pana spre sfarsitul anului 2012, pe fondul scaderii cererii.

Amanarile vor permite Gazprom sa reduca cheltuielile de capital din 2009 la circa 500 miliarde ruble (16,05 miliarde dolari), cifra initiala a cheltuielilor fiind de 637 miliarde ruble.

Gazprom si-a majorat constant productia in ultimul deceniu, pentru a atinge scopul declarat, de a spori cota de piata in Europa, de la 25% la 33%.

Criza financiara globala a dus la amanarea planurilor Gazprom cu cel putin doua decenii din punct de vedere al volumelor de productie, clientii preferand sa reduca volumele achizitionate.

Consumatorii europeni si-au redus de asemenea achizitiile de gaze naturale incepand cu anul curent, preferand sa astepte ca pretul la gaze naturale sa se coordoneze cu cel la petrol, care a scazut considerabil.

"Clientii, fiind afectati de criza financiara si economica globala, si-au redus in mod asteptat achizitiile, stiind ca preturile vor fi mai scazute in urmatoarele sase luni", a declarat Ananenkov.

"In primul trimestru am vazut cum cererea pe pietele occidentale s-a ridicat la 260-280 milioane metri cubi pe zi, cu 200-170 milioane metri cubi sub nivelul inregistrat in perioada similara din 2008, insa momentan observam o crestere a cererii, pietele occidentale cumparand circa 430 milioane metri cubi pe zi incepand cu lunile aprilie-mai", a adaugat acesta.

Circa 80% din productia de gaz a Rusiei provine de la Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaz al Europei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze, # petrol, # productie , #stiri Gazprom