Gazprom a trecut cu bine peste criza financiara mondiala

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 17:20
1450 citiri
Gazprom a trecut cu bine peste criza financiara mondiala

Gazprom, companie ale carei datorii depasesc 50 miliarde dolari, nu a avut de suferit de pe urma crizei financiare mondiale si va putea sa isi finanteze la timp toate proiectele, spune directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, citat de cotidianul financiar Kommersant, preluat de Reuters.

Capitalizarea Gazprom, cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, a scazut, saptamana trecuta, cu aproape 50%, la 193 miliarde dolari, in contextul ieftinirii titlurilor listate pe piata ruseasca de capital.


"Nu vedem niciun fel de riscuri pentru companie. Interesul institutiilor de creditare care vor sa imprumute Gazprom este la fel de mare ca inainte de criza", scrie Kommersant, citandu-l pe Aleksei Miller.


"Acesta este motivul pentru care criza nu a atins deloc Gazprom. Suntem stabili financiar si ne vom finanta programul de investitii, care creste de la un an la altul", a spus Miller, cu ocazia unei calatorii efectuate in regiunea Iamalo-Nenet, bogata in zacaminte de gaze naturale.


Gazprom, care de obicei isi revizuieste programul de investitii de mai multe ori pe an, ar putea sa il majoreze in curand de la suma aprobata anterior pentru 2008, de 821,7 miliarde ruble (33 miliarde dolari).

O sursa apropiata consiliului director al Gazprom a declarat pentru Reuters ca firma de gaze naturale vrea sa isi reduca datoria imensa in acest an. Sursa a spus ca Gazprom, al carei consiliu director va discuta situatia datoriilor la o reuniune din 30 septembrie, vrea sa "taie datoria la nivelul anilor anteriori", dar nu a dat mai multe detalii.


Datoriile consolidate ale Gazprom erau de 1.200 miliarde ruble (48 miliarde dolari) la sfarsitul lui 2007, in crestere cu 52% fata de perioada echivalenta a anului anterior, dupa ce Gazprom a preluat controlul proiectului de exploatare maritima Sahalin 2 si a fabricii moscovite de utilitati Mosenergo.


Kommersant a citat documente pregatite pentru reuniune care arata ca firma isi va micsora, pana la sfarsitul anului, datoria consolidata, inclusiv cea a subsidiarelor sale, la 920 miliarde ruble, la acelasi nivel la care se afla datoria principala a Gazprom la finalul lui 2007.

Publicatia mai scrie ca, potrivit documentelor, Gazprom vrea sa refinanteze sau sa ramburseze din fonduri proprii majoritatea datoriilor facute in 2007 si, de asemenea, nu vrea sa faca achizitii inainte de sfarsitul anului.