Gazoductele UE-Rusia vor costa peste 31 mld euro

Marti, 10 Februarie 2009, ora 11:06
1778 citiri
Gazoductele UE-Rusia vor costa peste 31 mld euro

(EL MUNDO) Compania ruseasca de gaz, Gazprom, a comunicat costurile celor doua gazoducte ce vor permite Rusiei sa furnizeze gaz direct catre Europa; acestea vor insuma mai mult 7.400 si respectiv, 24.000 de milioane de euro.

In urma recentului "razboi al gazului" dintre Moscova si Kiev care a lasat fara carburant, timp de doua saptamani, milioane de europeni in plina iarna, vicepresedintele Gazprom, Alexandr Medvedev, a dat asigurari ca va fi accelerata constructia ambelor gazoducte.

Gazoductul Europei de Nord (North Stream) va permite Rusiei sa furnizeze gaz direct Europei prin bazinul Marii Baltice catre Germania, in timp ce, cel din sud (South Stream), va uni Rusia cu Bulgaria pe sub Marea Neagra si se va extinde catre Balcani si alte zone ale Europei.

Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov sustine construirea gazoductului european Nabucco si a celui rus South Stream cu scopul de a diversifica sursele de energie pentru Europa.

In ceea ce-l priveste pe presedintele rus, Dmitri Medvedev, acesta a declarat ca lectiile conflictului gazului semnaleaza "necesitatea de a crea mecanisme juridice moderne la nivel international pentru a evita noi crize in viitor si pentru a diversifica furnizarile catre Europa, pe noi rute", facand aluzie, mai intai de toate, la proiectul South Stream.

Acest proiect concureaza cu "Nabucco", planificat de catre Uniunea Europeana pentru a reduce dependenta de gazul rusesc si va trebui sa uneasca Marea Caspica si Marea Neagra cu Europa Centrala prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, fara a trece pe teritoriul rusesc.

Pe de alta parte, vicepresedintele Gazprom a semnalat ca gazoductul "Nabucco" prin intermediul caruia Europa incearca sa evite Rusia prin Asia Centrala si Marea Caspica, nu are sens, deoarece nu exista gaz pentru a-l alimenta.

#pentru, #Marea, #catre, #prin, #Stream, #Europa, #South, #Nabucco, #Europei, #Centrala , #stiri Gazprom