Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

GAZETA WYBORCZA: Gazprom a prins in lat Europa de Est

GAZETA WYBORCZA: Gazprom a prins in lat Europa de Est
GAZETA WYBORCZA (Polonia) - Concernul rus a incercuit Europa Centrala. Concernul austriac OMV i-a cedat jumatate din actiunile celui mai mare centru comercial de gaze chiar in inima Europei.

OMV si Gazprom vor fi asociati la Central European Gas Hub din Baumgarten, cel mai mare centru comercial intenational de gaze in Europa Centrala. Concernul austriac, care a fost pana acum singurul proprietar al acestui centru, vinde jumatate din actiuni rusilor - prevede acordul de colaborare OMV si Gazprom, semnat vineri seara la Viena. Rusii si austriecii vor coopera in depozitarea gazului, atat in Austria, cat si in tarile vecine, nenominalizate.

Prin acest acord, Gazprom va avea influenta in administrarea tuturor conductelor de gaze care trec prin Europa Centrala. De ce? La Baumgarten ajunge prin Slovacia si Ucraina cea mai mare magistrala a exportului rus de gaze spre Europa Occidentala. De aici, materia prima pleaca nu numai in Austria, ci si in Italia, Germania, Elvetia si Ungaria.

La Baumgarten va fi si capatul gazoductului Nabucco, care prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria va pompa gazul de la producatorii din Orientul Apropiat si de la Marea Caspica. Nu este exclus ca acum aceste planuri sa se schimbe. In Austria s-ar afla si capatul gazoductului South Stream, concurentul lui Nabucco, pe care Gazprom impreuna cu concernul italian Eni vrea sa il construiasca pe fundul Marii Negre in Balcani. Cu cateva ore inainte de finalizarea acordului Gazprom cu OMV la Viena, Serbia si Rusia au semnat la Moscova acordul privind construirea unei ramificatii a South Stream, care ar putea fi prelungit pana in Austria, prin Ungaria sau Romania. Acum o saptamana, la construirea conductei ruso-italiene prin Marea Neagra s-a alaturat Bulgaria, iar in Elvetia a fost inregistrata firma ruso-italiana, care pregateste aceasta investitie.

In viitor, centrul ruso-austriac din Baumgarten, administrand gazul din depozitele subterane in alte state, poate comercializa si gazul pompat prin Baltica de conducta ruso-germana Nord Stream. Ramificatiile principale ale acestei conducte prin Germania vor trece prin Cehia si vor ajunge la granita Austriei cu Germania.

OMV a anuntat ca impreuna cu Gazprom intentionaeaza sa transforme centrul din Baumgarten intr-o bursa internationala a comertului cu gaze. La aceasta bursa vor putea avea loc mari tranzactii.

Firma din Polonia ar putea, de exemplu, sa cumpere de la OMV gaz lichefiat din terminalul construit in Olanda. Practic insa, ea ar primi gaz rusesc furnizat in Germania de conducta prin Baltica, in timp ce materia prima din gazoportul olandez va ajunge la clientul din Marea Britanie sau Belgia. Firmele care fac comert cu gaz castiga enorm din acest schimb, economisind cu transportul.

Acordul preliminar privind strangerea colaborarii in domeniul gazului cu rusii a fost semnat de austrieci in timpul vizitei lui Putin la Viena, la sfarsitul lunii mai a anului trecut. Moscova a ispitit OMV cu viziunea unei mari dezvoltari a afacerilor.

"Participarea cu capital a Gazprom ofera premize suplimentare de cucerire de catre Central European Gas Hub a pozitiei de lider intre centrele de comercializare a gazului in Europa. Va ajuta de asemenea la cresterea flexibilitatii pe piata de gaze de pe continentul european" - a afirmat vicepresedintele Gazprom, Aleksander Medvedev.

In prezent, Baumgarten este unul din cele mai mari trei centre ale comertului cu gaze in Europa. In anul 2006, proprietarii au schimbat aici 7,7 miliarde metri cubi de gaze. Anul trecut comertul a crescut deja la circa 1,5 miliarde metri cubi materie prima pe luna.

"Acordul cu Gazprom prevede ca pana in anul 2010 sa se ajunga la 2-3 miliarde metri cubi gaz pe luna" - a dezvaluit seful OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1028 ori