Gazele Rusiei ne vor usca la buzunare

Luni, 20 Iunie 2011, ora 10:43
1402 citiri
Gazele Rusiei ne vor usca la buzunare

Romania va importa gaze rusesti mai scumpe in urmatoarele luni. Pretul gazelor rusesti ar putea depasi preturile record de acum 3 ani, de 520 de dolari pe mia de metri cubi.

Reprezentantii Gazprom se asteapta ca preturile la gaze sa atinga noi recorduri, depasind 500 de dolari pe mia de metri cubi.

In prezent europenii importa gaze din Rusia cu aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi.

China nu este insa de acord cu preturile la gazele rusesti si a refuzat sa semneze un contract cu Rusia pe 30 de ani pe motiv ca nu doreste sa plateasca la fel de mult ca europenii.

In urma contractului, Rusia ar urma sa furnizeze Chinei 68 de miliarde de metri cubi pe an, spre deosebire de Europa, unde furnizeaza peste 150 de miliarde de metri cubi pe an.

Pretul gazelor urmeaza trendul cotatiilor petroliere, la un decalaj de 6-9 luni. In plsu, cererea de gaze a europenilor a crescut, ceea ce face ca implicit preturile sa creasca.

 Potrivit unui raport realizat de compania petroliera BP, anul trecut consumul de gaze in Europa s-a majorat cu 7,2%, potrivit Adevarul.

Cu toate ca Romania detine gaze naturale, aceasta importa de la rusi 20% din consumul total.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
#gaze naturale, #gaze rusia, #import gaze rusia, #pret gaze , #stiri Gazprom