Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: Gazprom in Germania

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: Gazprom in Germania

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (Germania) - Cine a studiat cu cativa ani in urma germanistica la Universitatea Humboldt din Berlin a frecventat si Gazpromul: cantina concernului rusesc se afla chiar in propriul complex de cladiri din centrul cartierului, un spatiu redus, cu bar si fotografii de sonde pe pereti. Serviciul trebuie sa fi fost prietenos, gulasul si preturile erau bune iar publicul se forma dintr-un amestec de angajati ai casei, businessmani si experti de la Thomas- Bernhard.Au trecut zilele acelea. Germanistii si-au gasit intre timp locuinte pe Dorotheenstraße, in spatele cladirii principale a Universitatii si acum se stie ca insusi Gazpromul se muta: departe de Markgrafenstraße din partea de sud a bulevardului Unter den Linden, unde se aflau din 1995 uzina si cantina lui, in centrul Berlinului recladit, probabil in piata Potsdam, in acel Bahn-Tower de sticla din Sony-Center. Asa se vorbeste acum, cand Deutsche Bahn AG si cei 800 de angajati ai sai pleaca la randul ei in anul care vine intr-o cladire asemanatoare, noua, din sticla, la Gara centrala.


Ca un fel de a doua ambasada ruseasca


Gazprom Germania a negat ca ar avea planuri de mutare in turn: „Turnul / Bahn-Tower din piata Potsdam“, declara purtatorul de cuvant al concernului, Burkhard Woelki, „nu ne intereseaza.“ in acelasi timp Woelki a scos la iveala un fapt care de multa vreme nu mai fusese in atentie: Gazpromul se extinde si isi creeaza propria locatie. Si chiar in piata Potsdam, in apropiere de cartierul guvernamental, va lucra o filiala a intreprinderii energetice, ca un fel de a doua ambasada ruseasca.


Cifrele grupului german de care apartin treizeci de intreprinderi au crescut rapid: in primele trei trimestre ale anului 2007 s-au facut tranzactii de 4,85 miliarde de euro. „tinand seama de viitoarea crestere a activitatilor comerciale si de cresterile de personal consecutive", explica purtatorul de cuvant, se cauta "pe termen mediu" noi birouri in Berlin. Aici fiica germana a fostei intreprinderi de stat ruse are 120 de angajati.


Cel mai mare depozit subteran de gaz din Europa


De aici din capitala intreprinderea energetica isi conduce afacerile in Europa de vest: la Lubmin langa Greifswald, Gazprom ridica impreuna cu Eon, pana in 2011, una din cele doua uzine planificate in Germania si la fel in Mecklenburg-Vest Pomerania va lua fiinta pana in 2009, potrivit informatiilor de care dispunem, "cel mai mare depozit subteran de gaz din Europa."


Toate aceste proiecte merg mana in mana cu construirea unei conducte prin Marea Baltica, ea urmand sa lege Gazprom cu intreprinderile energetice E-ON, BASF si Gasunie, de la Vaborg la Lubmin. Gazprom mai vorbeste, intre timp, despre o noua conducta prin sudul Europei iar sefii de la Bruxelles despre o "incercuire". Chiar firma de investitii cu capital pe jumatate de stat FLC West detine majoritatea la santierele navale din Wismar si Warnemünd, care acum primesc ordine de la Moscova, exact ca inainte.


Centrul Sony din piata Potsdam, cu acoperisul lui ca un cort si turnul proiectat de Helmut Jahn, o atractie turistica mai degraba decat o autentica parte a vietii Berlinului, a fost vandut in februarie firmei americane de investitii Morgan Stanley. Dupa cum relateaza publicatia „Welt“, intre noul proprietar si Gazprom convorbirile continua, in ciuda desmintirilor. Totusi, poate ca e numai o dorinta la mijloc. Imobile precum Bahn-Tower nu sunt usor de inchiriat la Berlin.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1491 ori