Exporturile Gazprom spre Europa, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 08:33
1424 citiri
Exporturile Gazprom spre Europa, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani

Grupul rus Gazprom a anuntat luni ca anul trecut exporturile sale spre piata europeana au crescut cu 16%, atingand cel mai ridicat nivel de dupa criza financiara din 2008.

Potrivit datelor preliminare, in 2013 exporturile Gazprom spre Europa s-au ridicat la 162,7 miliarde metri cubi.

"Continuam sa inregistram o crestere a cererii pentru gazul natural rusesc in Europa la inceputul acestui an", a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.

De asemenea, Gazprom a informat ca anul trecut productia sa totala de gaze naturale a crescut cu 400 milioane metri cubi, pana la 487,4 miliarde metri cubi.

In 2012, profitul net al Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a scazut cu 10%, pana la 1.182 miliarde de ruble (29 de miliarde de euro sau 38 de miliarde de dolari) pe fondul cresterii concurentei si scaderii cererii. Anul trecut insa, exporturile Gazprom catre clientii europeni au crescut ca urmare a iernii lungi si a scaderii livrarilor de gaze naturale lichefiate.

Un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei este asigurat de Gazprom. La randul sau, grupul rus se bazeaza pe piata UE pentru 80% din exporturile sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exporturi Gazprom, #productie Gazprom, #gaze naturale gazprom , #stiri Gazprom