Eni a vandut Gazprom participatia sa din Gazprom Neft

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 13:30
1971 citiri
Eni a vandut Gazprom participatia sa din Gazprom Neft

Gazprom a semnat un acord de 4,2 miliarde dolari pentru cumpararea detinerii companiei italiene Eni in Gazprom Neft si a amanat pentru aprilie rascumpararea unor active energetice rusesti, detinute de companiile italiene, scrie Reuters.

Acordul va ajuta compania italiana sa isi convinga investitorii ca are destule lichiditati ca sa plateasca dividendele. De asemenea, acordul subliniaza strategia Kremlinului de a readuce resursele cheie sub controlul statului.

Eni, cel mai mare cumparator occidental de gaz rusesc, a cumparat o participatie de 20% in Gazprom Neft si unele active din domeniul gazelor, de la compania peroliera Yukos, in aprilie 2007. Gazprom avea o optiune de cumparare pentru detinerea de 20% a Eni in Gazprom Neft. Aceasta ar fi expirat in aprilie 2009.

Persoane apropiate situatiei au declarat in martie pentru Reuters ca Gazprom cere ajutor din partea bancilor pentru rascumpararea detinerii, acesta fiind primul sprijin de refinantare acordat de Kremlin, de cand a suspendat in februarie ajutoarele directe acordate pentru salvarea industriei.

Seful Gazprom, Alecsei Miller, si seful Eni, Paolo Scaroni, au semnat acordul final in cadrul unei ceremonii la care a participat si premierul Vladimir Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Eni, #Gazprom, #companii, #active, #energie, #acord, #gaz, #Kremlin , #stiri Gazprom