Consens intre Iran, Qatar si Rusia pentru crearea unui OPAC al gazelor

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 12:14
2596 citiri
Consens intre Iran, Qatar si Rusia pentru crearea unui OPAC al gazelor

Ministrul iranian al petrolului a anuntat marti ca s-a ajuns la un consens in privinta infiintarii unui OPEC al gazelor naturale, in urma negocierilor purtate cu omologul sau din Qatar si cu directorul executiv al Gazprom, informeaza Reuters. "Am luat o decizie importanta", a spus ministrul iranian al petrolului in cadrul unei conferinte de presa. "Se doreste formarea unui OPEC al gazelor si am ajuns la un acord privind infiintarea acestuia", a mai spus Nozari. Europa si Statele Unite au avertizat ca formarea unei astfel de organizatii ar putea periclita securitatea energetica mondiala si ar putea oferi ocazia manipularii preturilor.


"Am decis sa mentinem legaturile si pot spune ca astazi a fost creata o troika a gazelor naturale", a declarat directorul executiv al Gazprom , Alexei Miller, in cadrul aceleiasi conferinte de presa. Rusia, Iranul si Qatarul detin cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume. Principalele state exportatoare de gaze naturale s-au reunit in decursul mai multor ani, intr-un cadru informal, cu ocazia Forumului Tarilor Exportatoare de Gaze Naturale.


Iranul doreste sa transforme forumul intr-o organizatie similara Organizatiei Mondiale a Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). "Aceasta conferinta este un moment crucial pentru extinderea cooperarii intre Iran, Qatar si Rusia", a mai spus Nozari. "Vom forma un comitet care va reuni reprezentanti guvernamentali din partea celor trei state", a adaugat acesta.


Miller a anuntat ca "noul comitet va revizui si va implementa proiecte comune de explorare, rafinare si vanzare a gazelor naturale".