Conflictul dintre Gazprom si Ucraina este unul psihologic

Marti, 04 Martie 2008, ora 10:20
1054 citiri
Conflictul dintre Gazprom si Ucraina este unul psihologic

Presa rusa apreciaza ca noul diferend dintre grupul rus Gazprom si Ucraina are mai degraba un caracter psihologic, transmite AFP.Cotidianul rus Vremia Novosti subliniaza astfel ca reducerea volumului de gaz livrat de Gazprom Kievului "nu afecteaza Europa".


Temperaturile ridicate si rezervele de gaz de care dispune in prezent Ucraina "au permis Naftogaz sa nu ia din gazul" care tranziteaza teritoriul ucrainean pentru a fi livrat clientilor europeni, a explicat cotidianul.


"Naftogaz nu are altceva de facut decat sa reziste o luna. Vremea este deja destul de calda, iar spre inceputul lunii aprilie, anotimpul rece se va incheia definitiv", a continuat Vremia.


Ideea este impartasita de cotidianul rus Nezavissimaia Gazeta, care considera ca reducerea livrarilor de gaz cu cel putin 25% "nu este grava pentru Ucraina" in prezent.


In ceea ce priveste partea rusa, potrivit cotidianului citat, "demersul Gazprom are mai degraba un caracter psihologic", spre deosebire de prima criza a gazului dintre Moscova si Kiev, de la inceputul anului 2006.


"Nu este exclus ca monopolul rus sa nu fie preocupat neaparat de bani in acest caz. Gazprom si-a aratat probabil coltii din cauza atitudinii prea putin conciliante a Kievului privind scehemele de gaz intermediare", apreciaza Nezavissimaia Gazeta.


Potrivit cotidianului, grupul rus "este interesat inainte de toate de crearea unei companii mixte cu Naftogaz, care sa permita Gazprom sa intre pe piata interna ucraineana". "Cand partile vor ajunge la un consens in aceasta privinta, va fi solutionata si problema datoriei", apreciaza cotidianul.


"Gazprom ataca Ucraina", titreaza cotidianul economic RBK Daily. Dar "pentru moment, conflictul evolueaza fara prejudicii pentru participanti", a constatat la randul sau cotidianul rus de afaceri Vedomosti.