Companiile petroliere rusesti, din ce in ce mai prezente in zona Mediteranei

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 14:55
991 citiri
Companiile petroliere rusesti, din ce in ce mai prezente in zona Mediteranei

Companiile de petrol si gaze din Rusia doresc sa-si intareasca prezenta in zona Mediteranei, a declarat miercuri presedintele societatii ruse Novatek, Alexandrie Leonid Mikhelson, in cadrul unei conferinte pe tema tehnologiilor de productie de hidrocarburi, relateaza RIA Novosti.Acesta a adaugat ca tehnologiile utilizate in exploatarea zacamintelor din Rusia sunt potrivite pentru zacamintele din aceasta regiune, in ciuda diferentelor climatice.


"Din acest motiv, ne vom extinde prezenta in aceasta regiune si ne vom baza pe principiul utilitatii economice", a adaugat Mikhelson.


In septembrie 2007, Novatek, principalul producator independent de gaze naturale din Rusia, a achizitionat de la societatea publica egipteana 50% dintr-un proiect de concesionare a drepturilor de exploatare si productie de hidrocarburi in regiunea Al-Arich a Marii Mediterane.


La momentul respectiv, rezervele medii de gaze ale Egiptului se ridicau la 1,890 miliarde metri cubi. Lungimea retelei de conducte era de peste 16.000 kilometri. Egiptul ocupa a sasea pozitie in clasamentul mondial al exportatorilor de gaz natural lichefiat.


In martie 2005, Gazprom si EGAS, societatea egipteana de gaze naturale,au semnat un memorandum ce prevede cooperarea in materie de exporturi, prodictie de echipamente petroliere si servicii.