Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana poate controla monopolul Gazprom, spune ministrul suedez de externe

Comisia Europeana poate controla monopolul Gazprom, spune ministrul suedez de externe

Comisia Europeana are puterea sa domoli practicile din ce in ce mai monopoliste ale gigantului rusesc Gazprom, daca acestea incalca legea Uniunii Europene, a declarat, luni, ministrul suedez de externe Carl Bildt, citat de Reuters.

"Comisia a demonstrat ca-si poate folosi autoritatea in chestiunea competitiei impotriva Microsoft si General Electric si o poate folosi, daca va fi necesar, si impotriva Gazprom", a declarat Bild intr-un interviu pentru Reuters.

Cea mai severa sanctiune a autoritatii pentru competitie a Uniunii Europene este sa interzica unei companii afacerile in interiorul UE, daca s-a dovedit ca aceasta nu respecta legile europene.

Amenintarea a functionat in cazul unor companii precum General Electric Co. si Microsoft Corp., deoarece acestea fac afaceri in interiorul blocului european, spune Reuters. Insa, in intreaga lume autoritatile competitiei au fost remarcabil de ineficiente in actiunile lor impotriva intelegerilor evident anticompetitionale ale cartelului tarilor exportatoare de petrol grupate in OPEC, a adaugat Reuters.

Ingrijorarile privind statutul dominant de furnizor de gaze al Europei, pe care-l are Gazprom, au crescut in acest an in timpul unei dispute in jurul pretului cu Ucraina si in urma amenintarilor gigantului rus, potrivit carora ar putea sa-si livreze gazul in alta parte, in caz ca vest-europenii ii blocheaza expansiunea pe continent.

Gazprom are unele companii mixte in UE si face pasi spre extinderea in sistemul de distributie european, care includ o serie de acorduri pe care piata se asteapta sa le semneze marti cu Gaz de France.

Intrebat daca Moscova foloseste energia ca un mijloc de a controla Europa, Bild a raspuns ca Rusia vede in mod clar energia ca o componenta importanta a pozitiei sale globale.

"Ei (nr. rusii) nu mai sunt puterea militara care erau...dar sunt in mod cer o putere semnificativa in termenii resurselor energetice, in special ai gazului", a declarat ministrul de centru dreapta, fost premier al Suediei.

"Ei au o abordare din ce in ce mai monopolista a exploatarilor resurselor lor de gaze si au existat tendinte sa-si extinda aceasta atitudine monopolista dincolo de granitele Rusiei. Asta este o atitudine contrara principiilor pe care le avem noi in Uniunea Europeana", a spus Bildt.

El a mai spus ca, in ianuarie, Comisia Europeana ar trebui sa publice o propunere privind politica energetica si ca spera ca aceasta va insista asupra necesitatii de a avea piete ale energiei deschise, competitive si transparente.

Bruxelles-ul face presiuni asupra Rusia pentru ca aceasta sa-si liberalizeze sectorul de gaze, dar presedintele Putin a declarat ferm ca acesta nu este o preocupare a viitorul imediat, oricat de mult insista UE in acest sens, a mai spus Reuters.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 812 ori