Comisarul european pentru energie spera intr-un acord cu Turcia pentru Nabucco la inceputul lui 2009 - Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 09:51

Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 09:51
1197 citiri
Comisarul european pentru energie spera intr-un acord cu Turcia pentru Nabucco la inceputul lui 2009 - Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 09:51

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat joi ca spera ca Europa si Turcia sa ajunga la o intelegere la inceputul anului viitor cu privire la termenii de tranzit, pentru a face operationala conducta de gaz Nabucco, proiect de 12 miliarde de dolari.

Insa tot el a recunoscut ca viabilitatea conductei ar putea fi amenintata de acordurile energetice pe care Rusia le urmareste in regiunea Marii Caspice.


Conducta ar urma sa transporte 30 miliarde metri cubi de gaz pe an din Asia Centrala spre Europa prin Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, ca parte a planului de reducere a dependentei europenilor fata de gazul rus. Discutiile urmaresc, printre altele, asigurarea unui acord cu Turcia, despre care analistii spun ca se misca foarte incet pentru ca urmareste sa obtina drepturi de a importa o parte a gazului respectiv pentru propriul uz.


"Am discutat chestiunea de securitate a livrarilor pentru Turcia. Cred ca avem suficient gaz in regiune pentru ca toata lumea sa fie multumita", a spus comisarul, intr-un interviu pentru Reuters si presa turca. "Singura problema este sa gasim un mod de a raspunde intereselor Uniunii Europene, ale tarilor producatoare si ale Turciei", a subliniat oficialul, care a discutat la Ankara cu premierul Recep Tayyip Erdogan, cu presedintele Abdullah Gul si ministrul pentru energie Hilmi Guler. El a precizat ca nu exista probleme in privinta taxelor pentru tranzit, dar Turcia este ingrijorata in legatura cu propriile aprovizionari energetice.


"Turcia nu vrea ca tot gazul sa se duca de la tarile producatoare la Uniunea Europeana", a explicat comisarul.


Oficialii Comisiei Europene se asteptau la un acord pana la sfarsitul anului, dar Piebalgs a spus ca tarile implicate in proiectul Nabucco se vor intalni la inceputul anului viitor pentru a semna un acord interguvernamental.


Comisarul, care a plecat din Turcia spre Azerbaidjan joi, s-a declarat increzator ca participantii la proiect vor asigura suficiente volume de gaz pentru a face proiectul viabil.


Conducta ar trebui sa devina operationala in 2013, dar, inainte de a incepe constructia, partipantii au nevoie de promisiuni de furnizare a cel putin 15 miliarde metri cubi de gaz pe an.


Azerbaidjanul ar putea asigura cel putin jumatate din acest volum, dar compania rusa Gazprom s-a oferit sa cumpere gaz azer la preturi europene. "Este evident ca Rusia este un concurent serios. Rusia ar putea face o propunere mai buna decat a noastra", a declarat comisarul.


Conflictul ruso-georgian din august din Georgia, una dintre tarile de tranzit, a intensificat ingrijorarile legate de siguranta investitiilor in aceasta regiune turbulenta, dar comisarul a spus ca UE nu renunta la angajamentele cu privire la Nabucco si un alt proiect de conducta, numit ITGI. Aceasta conducta ar urma sa transporte 12 miliarde metri cubi de gaz din Marea Caspica prin Turcia, Grecia si Italia.