Cine e de vina? Rusii acuza Ucraina ca a inchis gazoductele si a lasat Europa fara gaz

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 10:45
1490 citiri
Cine e de vina? Rusii acuza Ucraina ca a inchis gazoductele si a lasat Europa fara gaz

Kievul a inchis cel de-al patrulea gazoduct de tranzit al gazelor rusesti catre Europa, a declarat astazi vicepresedintele Gazprom Aleksandr Medvedev, dupa ce Ucraina anuntase ca Rusia a sistat complet exportul de gaze spre clientii europeni, informeaza RIA Novosti in pagina sa electronica. "Noaptea trecuta, Ucraina a inchis toate gazoductele spre Europa", a afirmat Medvedev, adugand ca pentru situatia din Europa, singurul responsabil este Kievul.


Daca se va prelungi, intreruperea alimentarii cu gaz a tarilor europene risca sa puna "probleme tehnice serioase" pentru gazoducte, din cauza frigului, a mai spus el, citat de AFP.


Declaratia oficialului de la Gazprom este o continuare a razboiului declaratiilor dintre cele doua parti, care si-au aruncat reciproc responsabilitatea pentru perturbarea aprovizionarii tarilor europene.


Ieri, cand Ucraina a anuntat ca Rusia a redus drastic volumul de gaze pompat in conductele ucrainene si destinat consumatorilor europeni, Gazprom a replicat ca reducerea presiunii in tarile europene este cauzata de fapt de partea Ucraineana. Astfel, Rusia a acuzat Ucraina ca a inchis trei dintre cele patru gazoducte de tranzit de pe teritoriul sau, Urengoi-Pomary-Ujgorod, Progress si Soiuz.


Astazi dimineata, Ucraina a anuntat ca Rusia a sistat complet furnizarea de gaz catre Ucraina, care nu mai primea oricum gaz pentru consumul propriu, ci doar pentru tranzit.


In replica, vicepresedintele Gazprom a declarat ca in realitate Ucraina a inchis si cel de-al patrulea gazoduct de tranzit, aceasta fiind cauza intreruperii aprovizionarii cu gaz a tarilor Europene. In aceasta dimineata, Romania, Austria, Slovacia si Cehia au anuntat ca nu mai primesc deloc gaze rusesti.


Compania ucraineana Naftogaz a explicat insa ca a fost nevoita sa sisteze complet furnizarea de gaz pentru tranzit pe teritoriul tarii, pentru ca Rusia nu mai introducea gaze in conducte. "Daca livrarile de gaz in Ucraina sunt egale cu zero, livrarile de gaz catre Europa vor fi, de asemenea, zero", a spus el.