China va primi gaze rusesti in 2011

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 12:41
1660 citiri
China va primi gaze rusesti in 2011

Rusia a amanat planurile de a construi conducte de gaze naturale catre China pana in 2011, din cauza neintelegerilor legate de costuri, a anuntat miercuri monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, relateaza Reuters, precizeaza Newsin.

"Nimeni nu mai vorbeste despre livrari de gaze naturale catre China", a declarat directorul executiv adjunct al Gazprom, Alexander Ananenkov, cu ocazia unei conferinte de presa.

Gazprom, care detine monopolul exporturilor de gaze naturale ale Rusiei, a asteptat semnarea unui acord pentru a incepe constructia.

Conform discutiilor initiale, doua conducte de gaze naturale, construite pe de o parte si de alta a Mongoliei, ar fi putut livra pana la 80 miliarde metri cubi de gaze/an, aproape dublu fata de volumul vandut in Germania, cel mai mare consumator din Europa.

Prima conducta urma a fi alimentata din campurile din Siberia de vest, a anuntat Gazprom anul trecut.

Gazul natural pentru cea de-a doua conducta ar fi provenit din campul Sakhalin si, poate, din campul Kovykta, din Siberia de est. Moscova stabilise, in principiu, ca va incepe sa exporte gaze naturale in China prin legatura vestica in 2011 si prin cea estica in 2016.

Grupul rusesc Gazprom a mai anuntat separat ca se asteapta ca exporturile de gaze naturale lichefiate de la proiectul Sahalin-2 sa depaseasca cinci milioane tone in 2009, peste planul initial de trei milioane tone, a anuntat miercuri un inalt responsabil al companiei, citat de Reuters.

Seful operatiunilor de export al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat cu ocazia unei conferinte de presa ca proiectul Sahalin-2, la care mai participa si companiile Royal Dutch Shell, Mitsubishi si Mitsui, va atinge o capacitate de export de gaze naturale de 9,6 milioane tone in 2010.

Pana in 2020, Gazprom vrea sa furnizeze 21 de miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate de la o fabrica noua din insula Sahalin, in tarile din regiunea Asia-Pacific.

Pana in 2030, Gazprom intentioneaza sa majoreze cantitatea de gaze naturale lichefiate livrata pana la 28 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. 

 

#china, #gaze, #gazprom, #livrari, #rusia , #stiri Gazprom