CEO ENI: Nabucco nu este un proiect solid

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 16:23
963 citiri
CEO ENI: Nabucco nu este un proiect solid

Proiectul Nabucco, considerat de Bruxelles cheia pentru reducerea dependentei europene de gazul rusesc, nu este un proiect solid, a declarat seful companiei italiene ENI, Paolo Scaroni, citat de NewsIn.

ENI este unul dintre aliatii pe care Gazprom ii are in UE. Cei doi fac echipa pentru construirea gazoductului rival South Stream.

"Nu am vazut niciodata o conducta - ce are nevoie de zeci de miliarde de dolari investitii - care sa nu aiba ca partener un producator de gaz.

Nabucco este un consortiu de consumatori de gaz, deci, din punctul nostru de vedere, nu este un proiect solid", a spus Scaroni la o audiere in PE.

La Nabucco participa Bulgaria, Turcia, Ungaria, Austria, Germania si Romania.

Nabucco ar urma sa fie finalizat in 2017, iar South Stream in 2015.

Multi analisti considera aceste proiecte drept semnul luptei de putere dintre Rusia si UE, dar Scaroni a insistat ca nu exista nicio concurenta.

"Nabucco va putea fi lansat daca gazul azer, cel putin 10-15 miliarde metri cubi, va fi furnizat", a subliniat Scaroni.

"Nu stiu daca cei din proiect vor vrea sa cheltuiasca 10-12 miliarde de euro avand un singur contract de furnizare" a explicat el.

In ianuarie, Azerbaidjanul a semnat o declaratie comuna cu lideri UE, promitand sa devina un "furnizor substantial" de gaz pentru Europa.

Insa Scaroni a spus ca, daca Azerbaidjanul s-ar retrage, consortiul Nabucco ar fi lasat "doar cu consolarea" actiunii in justitie.a 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz rusesc, #gazprom, #nabucco, #south stream , #stiri Gazprom