CE: Colapsul sistemului de conducte din Ucraina, un pericol real

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 09:57
3733 citiri
CE: Colapsul sistemului de conducte din Ucraina, un pericol real

Comisia Europeana considera ca exista un pericol real ca intreg sistemul de conducte din Ucraina sa se prabuseasca in urma intreruperii complete a furnizarii cu gaz rusesc, ducand la grave situatii de urgenta in tarile est-europene, scrie Financial Times Deutschland. "Un asemenea colaps ar duce, in opinia Comisiei, la grave situatii de urgenta in majoritatea statelor membre UE din estul Europei. Dimensiunile crizei nu au precedent", scrie Financial Times Deutschland in editia de joi.


Ziarul german constata ca "evaluarea dramatica" demonstreaza ca potentialul de risc al disputei ruso-ucrainene este cu mult mai mare decat ceea ce recunosc oficial guvernele si Comisia.


Din noaptea de miercuri, monopolul de stat Gazprom a sistat complet exporturile de gaze prin Ucraina, ruta principala de unde Europa primeste 80% din gazul rusesc.


Un colaps al sistemului de tranzit ucrainean ar periclita grav securitatea energetica a Europei, avertizeaza Financial Times Deutschland.


Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Polonia au declarat deja starea de urgenta datorita crizei, unde zeci de mii de oameni tremura de frig in locuinte reci, scrie ziarul german, omitand Romania, unde de asemenea a fost decretata situatie de urgenta.


Datorita escaladarii situatiei, presedintia ceha a UE a dat un ultimatum Rusiei si Ucrainei, spunand ca daca pana joi nu se vor relua livrarile, Uniunea va avea "o reactie mult mai dura", a declarat premierul ceh Mirek Topolanek miercuri la Praga.


Presedintele CE Jose Manuel Barroso a amenintat ca Rusia si Ucraina isi vor pierde reputatia de furnizor si tara de tranzit de incredere. Barroso a avertizat Ucraina ca apropierea sa de UE va avea de suferit daca nu-si respecta obligatiile contractuale.


UE va media o intalnire ce va avea loc la Bruxelles joi intre seful Gazprom Aleksei Miller si cel al companiei ucrainene Naftogaz, Oleg Dubina.


In plus, experti UE vor controla pe viitor la fata locului daca Ucraina transmite mai departe cantitatile corecte de gaz destinate Europei, a anuntat premierul ceh.


Moscova acuza Kievul ca fura din conducte, in timp ce Ucraina sustine ca Rusia nu livreaza in intregime cantitatile contractate. Oficial, europenii se abtin de la a invinui Rusia sau Ucraina. Dar in spatele usilor inchise, Comisia considera, mai ales de cand Gazprom a oprit complet furnizarea de gaz prin Ucraina, ca Rusia si-a incalcat clar obligatiile contractuale fata de clientii europeni, scrie FTD. Executivul european considera si ca ofensiva de imagine a Rusiei, care a trimis inca din decembrie emisari ai Gazprom prin capitalele UE, este o dovada a faptului ca Moscova a planuit din timp aceasta actiune.


Experti in probleme energetice se tem ca intreruperile ar mai putea dura inca o saptamana, chiar daca Rusia ar relua livrarile joi prin conductele ucrainene.


Probleme ar putea aparea la statiile de presurizare, care trebuie incalzite in prealabil pentru ca turbinele sa functioneze. Cum pe moment acestea sunt oprite si nu exista gaz pentru a le incalzi, readucerea lor in stare de functionare va trebui sa se faca treptat, altminteri existand riscul de probleme tehnice. Stoparea completa a livrarilor ar fi putut cauza si alte daune, mult mai serioase, conchide FTD.