Capitalizarea Gazprom a scazut sub pragul de 100 miliarde dolari

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 09:25
1307 citiri
Capitalizarea Gazprom a scazut sub pragul de 100 miliarde dolari

Valoarea de piata a Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, a cazut, joi, sub pragul psihologic de 100 miliarde dolari, adica la mai putin de o treime din nivelul din mai, pe o bursa de valori moscovita in cadere cu aproape 10%, relateaza AFP. Capitalizarea grupului energetic se plase la aproximativ 98,2 miliarde dolari in dupa-amiaza zilei de joi, iar la finalul sedintei titlurile Gazprom suferisera o depreciere cu 11,32%, pana la 4,15 dolari, la Bursa de Valori de la Moscova, cu indicele principal RTS, denominat in dolari.


In 19 mai 2008 actiunile Gazprom au afisat cel mai ridicat pret iar capitalizarea ajunsese la peste 360 miliarde de dolari, potrivit unui purtator de cuvant al RTS, citat de AFP.

Gazprom, care nu de mult, avea a treia capitalizare de piata mondiala, dupa Petrochina si ExxonMobil, anunta anul trecut ca tinteste o capitalizare "realista" de 3.000 miliarde dolari in decurs de cinci ani, potrivit declaratiilor vicepresedintelui Aleksandr Medvedev.


Cele doua burse de la Moscova, RTS si Bursa Valutara Interbancara de la Moscova, cu indicele Micex, au incheiat sedinta de joi in scadere accentuata, a doua zi consecutiv, coborand cu aproape 10%, in contextul pesimismului investitorilor dupa deruta din noaptea precedenta de pe pietele americane de capital.

Indicele RTS a pierdut 9,52% iar Micex, 9,11%. Tranzactionarea de pe cele doua piete a fost din nou suspendata, cate o ora, din cauza scaderilor prea accentuate.

Pietele rusesti sufera si din cauza ieftinirii petrolului, deja la un nivel critic pentru economia Rusiei.

"Problemele economiei Rusiei vor incepe daca pretul petrolului va scadea la 60-70 dolari/baril. Bugetul Rusiei ia in calcul un curs de 70 dolari/baril pentru 2009", atrage atentia analistul Aleksandr Petrov de la compania de cercetari Univer.