Bulgarii au gasit gaze langa granita cu Romania

Joi, 19 Martie 2009, ora 15:10
1377 citiri
Bulgarii au gasit gaze langa granita cu Romania

Zacamantul de gaze naturale descoperit in localitatea bulgareasca Deventsi, in apropierea granitei cu Romania, contine 6,6 miliarde metri cubi de gaze si poate acoperi jumatate din necesarul anual al Bulgariei pentru urmatorii doi-trei ani, potrivit ministerului Economiei si Energiei de la Sofia.

Dezvoltarea exploatarii Deventsi, situata la 170 kilometri nord-est de Sofia, face parte din eforturile Bulgariei de a reduce dependenta de importurile din Rusia.

Incercarile acestui stat de a limita dependenta de importurile de gaze s-au intensificat la inceputul acestui an, in urma disputei dintre Moscova si Kiev, in urma careia Gazprom a intrerupt furnizarea de gaze spre Europa, prin Ucraina, timp de doua saptamani.

In februarie, firma Direct Petroleum Bulgaria, subsidiara a companiei americane Direct Petroleum Exploration, a anuntat ca intentioneaza sa inceapa testele de foraj la Deventsi, relateaza Mediafax.

Necesarul anual de gaze naturale al Bulgariei este asigurat in proportie de 95-98% de importurile de la Gazprom, restul fiind obtinut din productia interna. 

#gaze, # importuri, # productie , #stiri Gazprom