Belarusul afirma ca Gazprom ii datoreaza 200 de milioane de dolari pentru tranzitul gazului

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 14:22
1361 citiri
Belarusul afirma ca Gazprom ii datoreaza 200 de milioane de dolari pentru tranzitul gazului

Compania rusa Gazprom datoreaza Belarusului circa 200 de milioane de dolari pentru tranzitul gazului, deci Minskul nu are nicio datorie fata de Moscova, a declarat vineri viceministrul belarus al energiei, citat de RIA Novosti si preluat de NewsIn.

"In prezent, potrivit datelor noastre, Gazprom ne datoreaza putin peste 200 de milioane de dolari pentru tranzitul" gazului catre Europa de Vest, a declarat Eduard Tovpinet.

El a precizat ca ministrul energiei a primit vineri o telegrama din partea Gazprom, potrivit careia, in cazul in care Beltransgaz nu va plati datoriile de circa 200 de milioane de dolari catre Gazprom, compania rusa va reduce livrarile de gaz catre Belarus cu 85% pentru luna iunie.

Gazprom a dat Beltransgaz termen pana luni sa achite.

In replica la declaratiile lui Tovpinet, un purtator de cuvant al Gazprom a declarat ca reprezentanti ai Belarusului vor merge sambata la Sankt Petersburg pentru a discuta cu reprezentanti ai companiei in acest dosar.

Anterior, purtatorul de cuvant al Gazprom anuntat ca directorul societatii, Aleksei Miller, se va intalni sambata cu ministrul belarus al energiei, Aleksandr Ozert.

Belarusul este o tara de tranzit pentru exportul de gaz rus catre Europa.

Marti, presedintele Dmitri Medvedev a amenintat cu masuri dure, daca Minskul nu isi plateste datoria de circa 200 de milioane de dolari in termen de cinci zile.

De asemenea, Gazprom a avertizat Belarusul miercuri ca va sista livrarile de gaz in 21 iunie.

 Belarusul refuza sa plateasca pretul fixat de Rusia, de 169 de dolari o mie de metri cubi de gaz in primul trimestru al anului 2010 si de 185 de dolari in al doilea trimestru. Minskul a platit de la 1 ianuarie 150 de dolari.

#belarus, #dolari, #gaz, #gazprom , #stiri Gazprom